Mar 26, 2013 - tankar    Comments Off on ledsamt agerande från båda håll

ledsamt agerande från båda håll

Tyvärr vidareutvecklades situationen med vännen som gjorde en dokumentär och objektet för dokumentären på väggen under Facebooks öppna ridå….

Detta var vad det handlade om:

Vem e Homan? Del #1

Publicerad den 26 mar 2013
Jag har länge varit intresserad av grävande journalistik. Att undersöka delar av världen som andra inte tidigare undersökt är en mycket viktig del av människans utveckling. Det är sådant som tar oss alla vidare. Det är inget man bara ger sig in i hur som helst dock – jag behövde en mjukstart.

En människa som jag länge undrat över är Houman. En kille som jag hört massor om sen jag bara vara ett litet barn och sprang runt och lyssnade på Petters Ett Sjätte Sinne, Ayo, Ken och Blues. En kille som jag trots alla dessa år inte inte fått ett grepp om. Vem är han? Vad gör han? Vad fan håller han på med egentligen?

Jag tog mig i kragen och bestämde mig för att ta reda på vem Houman är. Jag ringde runt för att hitta folk som känner honom. Gamla vänner från skoltiden, vänner från tiden i Hässelby och folk som lärt känna honom de senaste åren. Många av de jag kontaktade vägrade berätta något om honom. De undrade varför i helvete jag var så intresserad av just Houman?! Efter ett par månader lyckades jag övertala Linda Pira, Henrik Eye-n-I Blomqvist, Jesper Körsbär Lagercrantz, Ahmed Berhan, Sanna Bråding och Ali Quraishi, att framför min kamera berätta för mig om denna mystiska människa.”

-:-
…och så här såg det ut på Facebook:

-:-
Thomas: Ok ok. Fuck the dumb shit. Man måste väl få göra en film om en människa utan att det blir fucking jidder och man ska få hot om stryk och skit?! Jag bryr mig inte hur som. Folket måste få veta. Journalistik före hot! Freedom of speach and all that.
 
Tack till alla som delade filmen tidigare. Pallar ni så dela igen.

  Jonas: Vet inte bakgrunden till detta, men regel nummer ett i “grävande journalistik” är väl att “båda sidor” åtminstone får uttala sig i filmen eller?
  Thomas: Nja Jonas… han kanske får göra en egen film och kommentera?
  Brenda: Vad är bakgrunden till filmen?
  Andreas: Jag håller med Jonas. GOD journalistik, bygger väl på att båda sidor får möjlighet att uttala sig, och att ingen smutskastas bara för att man kan kasta smuts??
  Thomas: Brenda – nyfikenhet.
  Brenda: Stackars Homan haha
  Thomas: Andreas – Båda sidor? Det är ju 5 olika människor som uttalat sig?!
  Thomas: jag har inte ens sagt ett enda ord om det hela.
  Danne: Hahaha
  Thomas: Finns ju tusentals dokumentärer och reportage om människor som inte själva är med i den.
  Andreas: Femsidor – men ingen Homan, Borde inte han vara den förste som fick uttala sig om man nu är nyfiken på honom? Jag tycker att det är dåligt att måla upp en bild av någon utan att den får en mjlighet att kommentera den innan….. Visst finns det tusentals dokumentärer och reportage om människor som inte själva är med i den, men det betyder INTE att de är bra eller är RÄTT, och jag VET ju att du kan göra ett helt otroligt fantastiskt bra jobb, så varför slarva och lägga sig på en sån låg nivå – bara för att andra gjort det innan, och att man som halv offentlig skall vara beredd på det? Var finns de människorna som skall vara lite bättre, och faktiskt stå upp för mänskliga värden och respekt för individerna???

  Thomas: Han har FB – han kan väl uttala sig hur mycket han vill!?
  Andreas: Åh, Thomas, jag trodde det var du som var nyfiken på honom och inte tvärt om…..
  Thomas: Andreas – ehhh… ja.
  Andreas: Låter lite som när normalmedia skall göra ett repotage om hip-hop eller invandrare. Trodde på din tanke om att gräva och göra ett journalistiskt arbete, men jag missuppfattade det nog.
  Thomas: Andreas – Hur är detta inte att gräva?
  Danne: Del 3 med Houman själv tycker jag! Annars blir det lite som att sparka neråt. Sån är inte du Thomas det vet jag! Kör del 3 med honom. Det kan bli spännande! Eller i alla fall erbjuda honom den möjligheten. Men förstår om du inte är sugen om du blivit hotad på telefon. Ett klassiskt telefon hot! Nu kan man ju nästan ta på spänningen mellan er Alla goda ting är tre Jag vill se en del tre när ni möts!
  Andreas: Thomas, när man gräver – så börjar man alltid vid kärnan – som du säger, Homan har ju FB själv, så att få med honom borde ju inte varit svårt alls… OM det nu är HONOM som du är intresserad av, och inte bara ute efter att likt aftonblaskan fixa något smaskigt när du slår på någon som försöker göra göra, utan att du låter honom få möjlighet att bemöta det innan du lägger ut det?
  DU KAN SÅ MYCKET BÄTTRE ÄN DETTA LÅGVATTENMÄRKE. Thomas, detta är inte du och verkligen inte RMH….
  Thomas: Danne – Det kanske kan vara en bra idé. Men som sagt, jag kommunicerar hellre med hjälp av en filmkamera än med nävarna. Om ha skulle kunna höja sig till den nivån att han inte skriker över telefon kanske jag kan överväga det hela. Det känns nu som att det som sägs i filmen stämmer med tanke på hur arg han är. Eller hur?
  Thomas: Men Andreas, jag hade tanken att göra en film om Houman, av ren nyfikenhet… jag hade INGEN aning om att det var såhär folk kände för honom.
  Andreas: Men i vilketfall – är man nyfiken om Houman och vill göra något om honom – och VET att han har FB, så tar man väl kontakt med honom FÖRST???
  Danne: Houman har vart trevlig varje gång som jag har mött honom så du behöver nog inte oroa dig Ge honom möjligheten och på lika villkor som dom andra i filmen. Tror han också är bättre med orden än med nävarna. Del 3! Del 3! Del 3!
  Danne: Lågvattenmärke tycker jag absolut inte, det var ju bara roligt. Det är ju en sån karaktär som Houman som man inte kan låta bli att älska. Hade jag inte vetat att han tog illa vid sig av filmen hade jag delat den.
  Chikago: Fattade inte att killen finns på riktigt. Trodde det var en teaser för en fejkdoku eller drama. Bra uppbyggnad, man blir nyfiken på vem han är. Var finns del 2?
  Thomas: Andreas – man måste väl få göra en film om människor som pratar om något annat?
  Andreas: Thomas – Självklart, men jag trodde igen att det var Houman du var intresserad av och det var om honom dokumentären skulle handla om…. Men jag missuppfattar det tydligen, för det verkar ju vara det som är av minst intresse här…
  Danne: Du borde filma av allt rabalder på fb och alla kommentarer om filmen och göra en del 4 också!
  Thomas: Varför trodde du det Andreas?
  Andreas: Jag är lite för bokstavstrogen ibland och föll på rader som “Vem e Houman?” och “Jag tog mig i kragen och bestämde mig för att ta reda på vem Houman är.” m.fl. rader. Vet inte riktigt i vilket sammanhang du hade menat dem egentligen, då det inte handlade om honom liksom…..
  Thomas: Andreas – Så bara för att det inte är Houmans egna ord handlar det inte om honom?
  Danne: Klart som fan den handlade om Houman, var ju bara han det snackades om. Följ upp med en del 3 med Houman själv så är du hemma!
  Danne: honom*
  Andreas: Nejnejnej, så dum vet jag att du inte är – men DU skrev att DU ville lära dig mer om HONOM – då tycker jag att det är respekt och etiket etc att kontakta honom, speciellt då du själv säger att det är så lätt att nå honom via FB. Titta på Gatuslang som Pontus gör – han lyckades få tag på Två Blåbär för ett samtal. DET är grävande journalistik – detta är något annat – säg att du vill skaka om scenen lite och snacka lite skit om folk samt hylla dem lite, och de själva får kontakta dig efteråt istället – det känns ärligare i sitt upplägg liksom….
  Thomas: Vad fan är Två Blåbär!?
  Andreas: Thomas, hahaha, du ser – Redline legender, hehe Grävande journalestik som plockar fram intressant och givande fakta….
  Andreas: Thomas – Fortsätt och gör ett BRA jobb, och gör inte som tusentals andra gjort – utan fortsätt som du och RMH hela tiden tidigare gjort – gått er egen väg, och byggt upp något, istället för att falla ner i kvällspressens sensations jourhavande. Tappa inte greppet, gör om, gör rätt och fortsätt med att lyfta hela scenen med klass och kvalitet!
  Danne: Tror inte han hade någon ond avsikt alls med detta faktiskt. Både Houman och Thomas är bra killar!
  Andreas: Jag VET att Thomas inte alls har någon ond avsikt med detta – men det blev klantigt gjort och Houman tog illa upp. Då är det väl bättre att göra och och göra rätt – istället för att hålla kvar vid misstaget?
  Danne: Nu är det prestige med i bilden Tror detta hade löst sig om Houman inte hotat Thomas på telefon
  Danne: Precis som jag inte tror att Houman hade någon ond avsikt när Jackson five skivan inte lämnades tillbaka eller om han råkat säga något plumt på en fest, sånt som händer vafan Inte hela världen
  Andreas: PS Danne, Att Houman hotade Thomas var självklart fel – men det var ju för att Thomas hade gjort lite fel i början, så om Thomas hade sköt det snyggt från början så hade han aldrig blivit hotad. Synd att ge Houman skuld i detta….
  Danne: Istället för hönan eller ägget menar du? Vad kom först? Filmen eller hotet
  Danne: Istället för hönan eller ägget menar du? Vad kom först? Filmen eller hotet
  Houman: Jag känner mig kränkt.
  Andreas: Typ – fast hönan och ägget hänger ihop, det gör inte filmen och hotet på samma sätt. Det är handling och reaktion, inte ett kretslopp.
  Danne: Det kan hänga ihop i del 3 kanske
  Thomas: Houman – Skriv det inte på FB bara då… säg det över telefon istället för att skrika som någon annan jävla idiot.
  Andreas: Men förlåt Thomas, jag kollade i en tidigare tråd från idag, där du själv skrev: “Jag kör… skit i Homan liksom”, och det var EFTER att han hade haft dig över telefon….?
  Det är så tragiskt att se två som kämpar så mycket och bygger så mycket – stå och slå på varandra…
  Thomas: Andreas – din ursäkt är godtagen.
  Jonas: Förstår inte grejen över att göra en film där vuxna människor enbart sitter och pumpar ut negativa historier om en person.. Lite sandlådenivå samt vuxenmobbing på det hela! Fred & kärlek
  Annika: Ar det verkligen “freedom of speech” i Svea?
  Mohammed: när kommer del 2?
  Hamodi: haha den här filmen är bara gjord för o jiddra med individen.
  5 personer som inte har en positiv sak och säga om honom. från en vinkel o bara fuckt up “journalistik”. När kommer din film om muslimer som terrorister
  Ella: Men vad e detta? Varför ber du mig kolla på detta? Så sjukt
  Thomas: Ella – Vad!?
  Pontus: Det här va så jävla lågt.
  Ella: Varför bad du mig kolla på den här filmen?
  Johannes: Känns som en mediahype grej…Swedish Beef pt1?
  Bo: Det här kan omöjligen vara på riktigt.
  Sara: jag hade också blivit sjukt arg om någon gick och intervjuade mina gamla nemesis om vad de tyckte om mig och lade upp en film på nätet som “sanningen”. Det är inte grävande. det är kränkande.
  Christopher: jävla haters
  John: Hur många delar finns det?
  Daniel: Fuck just höra att det här är bluff. Alltså finns det ingen beef. Jag lägger ner. Lycka till

-:-

…den tidigare tråden som jag sett på Thomas sida och såg ut som följande i sin helhet:

-:-

  Thomas: Sorry till alla som delade min film om Homan. Den blev bannad direkt! =(
  Thomas: Ska försöka snacka med killen och se om jag kan få upp den igen. Han var inte glad när han ringde direkt.
  Jimmy: Fan jag missade den…
  Thomas: Jimmy – jag ska göra allt för att försöka få upp den igen.
  Jimmy: Thomas naaajs för nu när den vart bannad blev man ju bara mer sugen whoop whoop
  Martin: Vadå va det Homan som flippade? eller blev den bannad av youtube? hann inte se
  Thomas: Houman flippade, men fan… det kändes som att folk bara sa ärliga saker om honom. Visst, vissa kanske gjorde ont att höra, men är man en offentlig person (som Houman någorlunda är) så borde man fan tåla skit. Tycker jag. Men men…
  Thomas: Våld och att skrika över telefon löser ju inget i alla fall.
  Martin: Sjukt beteende.. Hoppas de löser sig iaf!
  Thomas: Martin – Det hoppas jag med.
  Thomas: Jag ska fan ha upp den här filmen!!!
  Thomas: Jag kör… skit i Homan liksom.
  Babak: broder, om det blir jidder kring filmen så har jag din rygg. gör din grej
  Vito: själv har jag aldrig haft några problem med han,,, men en historia va att det försvinner saker runt omkring där han är som jag blivit varnad för av en annan “känd rappare”

-:-
Blir så ledsen av att se hur folk som kämpar, faktiskt bryr sig så lite om varandra….

Dagen efter fortsatta det hela då man meddelade att det bara hade varit ett skämt – ett tecken på att man blivit för gamal kanske då man tycket de stora skämten endast är små hyllningar av en själv, istället för ett skämt. Nåja, detta utspelade sig vidare:

-:-
Vem e Homan? Del #2

  Publicerad den 27 mar 2013
  Jag har länge varit intresserad av människors smala mediakonsumption och förmåga att enkelt luras av både PR-kupper och nyhetsrapporteringar. Att undersöka, analysera och kritisera den stora mängd information som dagligen når oss är en viktig del av människans utveckling. Det är sådant som tar oss alla vidare. Det är inget man bara ger sig in i hur som helst dock – man behöver ett uppvaknande.

  En människa som jag känt länge är Houman. En kille som jag hört massor om sen jag bara vara ett litet barn och sprang runt och lyssnade på Petters Ett Sjätte Sinne, Ayo, Ken och Blues. En kille som jag efter alla dessa år lyckats få ett någorlunda grepp om. En kille som jag märkt att många människor har en åsikt om.

  Efter att fått uppdraget av Houman att hjälpa till med releasen av hans nya album – Houman – tog jag mig i kragen och bestämde mig för att göra en så vinklad film om Houman som möjligt. Ett socialt experiment. Jag ringde runt för att hitta folk som känner honom. Gamla vänner från skoltiden, vänner från tiden i Hässelby och folk som lärt känna honom de senaste åren. Många av de jag kontaktade vägrade berätta något om honom. De undrade varför i helvete jag var så intresserad av just Houman?! Efter ett par månader lyckades jag övertala Linda Pira, Henrik Eye-n-I Blomqvist, Jesper Körsbär Lagercrantz, Ahmed Berhan, Sanna Bråding och Ali Quraishi, att framför min kamera berätta för mig om denna mystiska människa. Jag vägledde dem in i att först och främst ta upp Houmans dåliga sidor. Jag fick dem att berätta pinsamheter om Houman. Jag fick dem att gräva i sina arkiv efter det mest snaskiga detaljerna i Houmans liv. Även om mycket av det som sägs i filmerna är sant så fick jag dem även att ljuga. Med hjälp av enkel och effektiv editering lyckades jag sen få ihop två propagandaliknande mobbningsfilmer om Houman.

  Reaktionerna på den första filmen lät inte vänta på sig. Folk som förstod att det hela var en kupp hörde av sig och kunde inte sluta skratta, andra gav mig tips om hur jag skulle hantera en eventuell rättegång kring filmen. Min telefon och FB-inbox blowade upp – somliga hörde av sig för att fråga vafan jag sysslar med, medans andra hörde av sig för att snacka mer skit om Houman. På mindre än 12 timmar hade jag genom olika kommunikationskanaler tagit emot över 500 meddelanden från både folk jag känner sen tidigare och folk jag aldrig någonsin haft kontakt med förr. Som tur är var kärleken för Houman större än hatet. Både jag, Houman och resten av världen fick ett snabbt bevis på att vår värld iännu inte är en värld där kärleken för ens medmänniskor helt försvunnit. Jag vill skicka ut ett stort förlåt till Linda, Eye-n-I, Jeppe, Ahmed, Sanna och Ali som tyvärr efter filmens release i vissa kretsar stämplats som mobbare. Jag kan berätta för er alla som följt detta spektakel att utan min övertalningsförmåga så hade dessa människor porträtterat Houman på ett mycket mer positivt sätt. Jag vill också tacka Houman som helt utan att visa rädsla gav sig in i projektet. Att lägga sig i en offentlig psykologsoffa för att höra vad folk har att säga om en och ens förflutna kan inte vara lätt. Även om det kanske är precis det många av oss behöver för att bearbeta våra tidigare liv och gå vidare. Jag vill inte ens tänka på hur otroligt mycket skit folk skulle kunna säga om mig.

  Slutligen skulle jag vilja skriva till Houman personligen – bror, du kan sluta grubbla över ditt förflutna och all skit som du gjort och varit med om. Om den här filmen tydligt bevisat något så är det att du är otroligt älskad av många människor. Hatarna kan äta en stor… Lycka till med singelrelease, albumrelease och bokrelease. Kärlek.

  -:-
  Amen: Lycka till Houman. Och Thomas du är ett geni. Igen!
  Thomas: En annan liten grej… ni som gick på det här och känner er kränkta för att ni blivit lurade – trust me, ni blir lurade av olika media och sociala media flera gånger per dag. Ta till er av det hela och se till att anamma en mer kritisk syn på all information ni utsätts för varje dag.
  Mitch: hah grym e du thomas
  Lotta: Det var jättekul tycker jag..Verkar dock som att Eyen fått ta en del skit
  Leif: Mannen,du är grym.Du vågar ta fighten.All min respekt och massor med kärlek..Din bror!!
  Thomas: Lotta – Jag har hört det! Och han som ändå sa vackra saker om Houman. Han som hjärtskärande berättade om kärleken till denna kille. Förhoppningsvis så nås de som kastat skit på Henrik av detta inlägg.
  Lotta: Ja det hoppas jag med. Och att nån ens kan TRO att ni på allvar skulle göra en film för att vara elak eller skada någon, Houman eller vem som helst, har jag också svårt att fatta…Hoppas allt blir en bra grej till slut när alla fattat.
  Jimmy: Thomas: Intressant vinkling för det e ungefär samma sak som många “samhällsgranskande” program gör tex debatt, de försöker hitta det snaskigaste och mest otrevliga detaljerna man hitta ? då kan de glida väldigt långt ifrån den objektiva bilden de var ute efter ifrån början. Sedan klippa ihop det utan att tittarna förstår frågeställningen. Du kan vara världens mest älskvärda företag / person så kommer alltid någon ha något dåligt att säga om dig.
  Andreas: Jag undrar om vinsten kommer att kunna mäta sig med den känslan som det framkallade hos så många och den energin den fick folk att lägga ner- ett klassiskt sätt att ropa varm- frågan är bara ve kommer den gången det behövs. Trodde på något mer nyskapande av er oavsett sätt. Väldigt många förstår inte och följer inte upp skämt på detta sätt – se bara hur andra sägner och påhitt om människor skadar dem, trots att sanningen finns. Att skapa mobbingsfilmer för att visa någt kul, ger mig en elaksmak – den som varit mobbad tar oerhört illa upp, och ser inte slutet på det hela. Den som mobbar, skattar och blir tuffare också utan att se slutet. PRECIS på det sättet som alla Sveriedemokrater skapas idag, och det krävs MYCKET för att omvända dem man skapat – har ni tänkt lägga ner det enorma jobb, tid och kraft på det – eller vill ni bara visa att ni också kunde lura folk och inte tar koncepterna. Mobbing och rasism, ligger högt på min lista över vad jag svurit att jobba emot – det finns så mycket som det är i dagen – men nu kommer ännu mer som några skapat på skoj och på låtsas med med riktiga konsekvenser, som jag också plötsligt får jobba med…. Känns så fel och synd, allt bara för att LEKA med MEDIA, med människor och känslor som ens verktyg. Många kommer att minnas under en lång tid för detta projektet – inte för att de var trevliga och kul personer som lekte, utan för hur som de framstods…. Sånt är också viktigt att ta med i beräkningarna till “spännande” project.
  Andreas: Men som jag sagt tidigare THOMAS, du är grym när du gör riktiga och viktiga project, glöm inte det – för se till att det arbetet inte förstörts av billiga poängen med stor skada…..
  Thomas: Så, Andreas, du tycker att det är bättre om ingen reagerar mot att folk går på mer och mer skit som skrivs i media och på sociala medier. Det är bättre att inte ta upp såna här saker och låta folk fortsätta bli lurade?
  Thomas: Eftersom du var en av de som blev mest lurad så kanske du ska ta det hela som en varningsklocka? Tänk om du blir lurad så här flera gånger om dagen utan att veta om det. I detta fall hade du tur att det hela avslöjades. Det mesta lögner du konsumerar kanske du aldrig ens får reda på att det är bullshit. Är det verkligen bättre?
  Andreas: Thomas, ABSOULUT inte, men jag tycker att man gör det BÄTTRE än detta – Du ÄR bättre, du hade kunnat fått det vassare och tydligare… Nu var det ju bara slafsig mobbing…. inte speciellt mycket av repotage….
  Kristian: Att folk inte fattade att det var en kupp, sjukt!
  Thomas: Men vafan Andreas, reportage? Det här är ju inget reportage. Och resultatet av filmen ser du ju tydligt, folk reagerade på mobbning – vilket givetvis är bra. Och folk kanske tänker en extra gång nästa gång de konsumerar media… “Är detta verkligen sant eller inte”:
  Andreas: Thomas: Jag såg aldrig ens filmen fören efter samtalet var slut – Jag såg bara hur två av mina vänner, två vänner som jobbar hårt för att försändra saker, båda började bråka öppet – och jag ville visa att jag stod upp – på bådas sida, och poängtera att ni både kunde så mycket bättre. Jag tycker inte ens mobbing för skojskull är kul. JAg känner tillräcklingt många som mår dåligt av sånt och dessutom tagit livet av sig – jag ville inte vara en av dem som stod vid sidan och skrattade och sen sätta fast hängellås på en bro för att jag inte fanns där som stöd
  Thomas: Revolutionen kommer inte genom att man sooooooftar liksom.
  Björn: It won’t be televised… DPZ
  Thomas: Andreas – så du tror att jag skulle slängt ut denna film om hotet att Houman skulle ta livet av sig hängde runt hörnet?
  Nu gick vi ihop, två vänner, för att förändra saker och för att få folk att öppna ögonen. Det är väl bra?
  Andreas: Thomas, När jag ser något så lyssnar jag på dem som jag känner och litar på – de jag vet är äkta och bra – i detta fall så var du en av dem. Du sa, och jag lyssnade men höll inte med. Jag ifrågasatte dig. Jag gjorde väl PRECIS det som ni var ute efter – Trots att jag kände både media och artist, så ställde jag mig upp och ifrågasatte det – utan hot eller något. Jag stod upp för det som jag ansåg var rätt, utan att hoppa på och glida med på en kul grej om en människa som utsattes för mobbig – Är det inte det ni ville att folk skulle göra? Lära dem se igenom, och säga ifrån?
  Thomas: Andreas – Det var precis det vi ville att folk skulle göra… och vi lyckades!
  Andreas: Det ÄR jättebra att ni gjort den ihop – MEN glöm inte nu alla som sett den i det tysta och drabbas av den i tredje person av folk som inte förstått eller ser uppföljningen. Glöm inte bort dem, bara för att ni inte ser eller hör dem. Sånt här kan påverka folk mer än vad man tror…..
  Thomas: Andreas – Om jag inte minns fel så är väl dessutom “bråka öppet” något som du sysslat med ganska hårt!?
  Thomas: Andreas – Det är bra att påverka folk.
  Andreas: Thomas, nix – det var inget som jag sysslade med ganska hårt – det var vid två tillfällen, då jag bara berättade min sida och var tydlig med att det var min sida, när det var den andra som smög sig fram om kom fram med sånt som inte stämde – MEN det viktigaste av allt. DET VAR INTE BRA, tyvärr hade jag ingen annan möjlighet just du, men det gör INTE det hela rätt eller bra, och jag hade en dialog med personerna i fråga om det också. Jag följde upp för att se så att ingen utomstrående drabbades eller tog illa upp – Men jag förtydligar det
  Thomas: Andreas – Hur som helst! Du är skön. Jag tycker om dig!
  Andreas: Thomas: Detsamma!
  André: Jag tror faktiskt dom flesta, eller dom flesta, många iallafall, fattade ganska tidigt att det var något konstigt med det här..För många tror jag också det blev en sak som engagerade, man undrade vafan händer här liksom…Att sedan ta folks engagemang oavsett åsikt och med en bra förklaring(som här uppe) vända det till något bra i form av pr för kommande album men också en hint om hur lätt vi blir lurade i media..är helt enkelt..kanske fortfarande konstigt för många..men jävligt nyskapande och smart! Ball!
  Jesper: Thomas och Houman borde förtydliga ursäkten till dom som medverkade i filmen?
  Houman: Det ligger på min wall.
  Nils: Måste bara säga att det är bland de bästa PR-kupperna på länge. Just för den eftertänksamhet av vad vi ser är vad vi tror är sant.
  Big up!
  Andreas: Problemet var att alla lurades här, det gick inte att få fram någon sanning, då alla var med på det och ljög öppet – så någon kupp och lektion, blev det tyvärr inte – utan bara ett helt vanligt enkelt billigt PRANK, som tyvärr ändå kommer skada flera….
  Thomas: Andreas – Hur kommer det skada fler? Och sanningen kom väl fram? Det är väl den vi diskuterar nu?
  Andreas: Thomas: Tyvärr så funkar många människor att de inte minns helheten, det är ju lite av poängen i er grej – hur folk inte tar reda på mer. Alla de som bara råkat sett första klippet, kanske kommer minnas Sanna som den där tjejen som dissade Houman och som vi redan sett så är det flera Houman fan som ser till Houman som artisten som lurade dem själva, och de tappade respekten – Alla de små saker som hade behövt för att visa på styrkan i att tänka själv saknades. Ni tog bort den och byggde en hel verklighet som faktiskt var så som den ni anväde – alla inblandade sa ju det. DEt ÄR en bra taktik att få folk att tänka själva, men du skall man lämna kvar sanningen så att de kan hitta och se den själva? Public Enemeys Media Assassin Harry Allen, har gjort det flera gånger – men sanningen måste finnas där, samtidigt som man inte låtsas om dem – men den som ser den, skall förstå att det är så…. DET är ju det viktiga när det gäller att få folk att tänka – de måste ju se när de själva klarat göra det, och inte gå i fullständig ovishet och inte våga ta ståndpunkt tills det avslöjats – för de vill inte ha fel, eller se ut som en av dem som sk. “lurades”… Tror ni missade en idé sväng på en annars intressant idé….
  Andreas: Det intressanta är också att notera hur du konfronterar mig – som valde att göra det “rätt” genom att säga ifrån – utan hot och våld, samtidigt som alla som skrattade sig igenom det får sitta kvar på sina pinnar och skratta. Det får mig att undra ännu mer vilken baktanke ni hade med den sk. kunskap som ni ville komma ut med, då inte deras reagerande ifrågasätts, liksom?

-:-

Själv kommer jag alltid ha det svårt att se något nyskapande, smart eller ball, i att spela på mobbing och genom att trycka ner andra människor – med kreativitet och talang går det att uppnå samma mål, utan att någon skall behöva känna sig sårad på just detta sätt… Men jag tog mig till Houmans vägg på Facebook för att läsa…

  -:-
  Houman
  Är skyldig en hel del folk en förklaring. Efter att Thomas Karl-Johan Gunnarsson la ut det korta klipper ”Vem e Homan del 1” svämmade inboxar och telefoner över av meddelanden och samtal. Intentionen var aldrig att skada någon eller få folk att må dåligt. Det var heller inte min intention att få folk att börja kasta paj på varandra. Där gjorde jag en missbedömning. Och det är mitt ansvar att ta på mig det. Ingen där ute kunde veta att jag och Thomas satte ihop den här filmen tillsammans. Och på det sättet missledde vi er. Jag är skyldig de som jag verkligen håller av och som håller min rygg en ursäkt. Min fru, min dotter, IA, Daniel och Andreas. Till er vill jag bara säga att jag från djupet av mig själv är ledsen för den turbulensen jag har skapat. Just för att ni är personer som har funnits där när andra inte gjorde det och för det är jag evigt tacksam. Jag la upp klippet kring 20-tiden igår. Sen nattade jag min dotter. Vid 22-tiden var det Se & Hör. Jag hann inte maila runt till alla och förklara vad det var som hände. Och det är lite det som är poängen. Vi är snabba att reagera, snabba att döma och vi blir missleda dagligen.

  Vi läser massor av skit och sprider massor av skit. Skitsnack flyger runt omkring oss och alla är vi delaktiga i skitsnacket. Sociala medier har gjort oss alla till proffstyckare. Vi pekar på allt och alla och vill få oss själva och andra att tro att felen ligger i allt förutom, oss själva. Jag vill tro att det sträcker sig längre än så. Vi bidrar alla till det som vi anser är fel med världen. Vad det än är så är vi små brickor i ett spel som inte klarar sig utan våra kommentarer, våra åsikter och vårt ständiga polariserande. Vi delar vidare hat och propaganda utan att tänka efter och verkligen kontemplera kring vad spridningen egentligen tillför. Vad som driver oss framåt är vår nyfikenhet och vår (be)undran. Där tror jag på det goda i människan. Jag fick igår höra många gånger att jag var egoistisk som tog det till denna spets. Att jag medvetet och ofrivilligt använde människor i detta sociala experiment är rätt egotrippat ja. Och chansen att jag uppfattas som ”ego-pat” är rätt stor just nu. Så därför ska jag förklara mig för de som jag håller av.

  Jag ville med de här filmerna uppnå frigörelse. Och som sagt, det är ingen offer-kofta jag sätter på mig. Antar att jag som alla andra har ett behov av att vara älskad och omtyckt. Även fast det gestaltas på rätt märkliga sätt. Mina gamla demoner, sår och konflikter har satt spår i mer än ett decennium nu. Hade jag accepterat ett annorlunda öde och gått tillbaka till lagret eller taxi-bilen hade jag kanske inte behövt stå ut med dessa återkommande påminnelser att jag har bränt människor. Men det är musiken jag brinner för, med allt gott och ont som det tillför. Och det är där ni finns. Ni som har blivit brända av mig. Ni som har en åsikt om mig. Därför bestämde jag mig för att vända på det hela. Jag blev trött på att ständigt dömas när jag genuint försökte visa att jag är en hygglig kille som inget annat vill än att skratta och bjuda på mig själv. Jag är trött på att titta mig runt axeln vart jag än går för rädslan att få ett ont öga ständigt är närvarande. Att få gå en vecka utan att inte behöva höja rösten. Att få vara för evigt snäll och trevlig. Det är det sanna målet. Och för att komma dit tror jag att detta behövdes. Det är bull att leva i rädsla. Slutligen också de uppfattningar som finns i denna smala industri i denna lilla stad som vi kallar Stockholm. Historierna och berättelserna i filmerna är upp till 14 år gamla. Jag var en helt annan människa när dem ägde rum.

  Innehållet i filmerna är egentligen obetydligt. Det visar bara hur små vi är. Att vi bryr oss om en 36-årig rappares personliga och offentliga draman. Jag måste tillåta mig själv att småle, för jag förstår faktiskt inte varför min person skapar intresse, på riktigt. Vidare ska det också tilläggas att jag inte hyser agg mot någon av de medverkande. All fakta stämmer nästan på håret och deras åsikter får de själva stå för. Jag respekterar dem. Linda Pirish, Ahmed Berhan, Sanna Bråding, Ali Quraishi, Jesper Lagercrantz och Henrik Blomqvist Eye N I är fantastiska människor som jag både beundrar och håller av. Så med det sagt är jag både djupt hedrad, imponerad och förundrad över att så många människor gick igång på detta. Att ni sa ifrån. Att ni röt till. Samtidigt är jag förvånad. Det som sas är ju sant. Kom det några i kläm så hoppas jag verkligen inte att ni förlorade lika mycket sömn som jag gjorde igår natt. Tack åter igen för att ni stack ut hakan.

  Världen går under. Den sjunker rakt framför våra ögon. Och på den här plattformen som vi kallar Facebook kan vi skrika våra slagord. Vi kan sprida våra ideér. Mer sånt. Rena haven. Stoppa kriget i Kongo. Hjälp de hemlösa. Skicka en tanke till Haiti. Uppmana era vänner att stoppa en krona i de fattiga Rumänernas muggar, åtminstone en gång om dagen. Uppmuntra den ekologiskt närodlande rörelsen. Kämpa för ren energi. Ställ krav på våra maktmissbrukande politiker. Stoppa rasismen. Stoppa könsdiskrimineringen och chauvinismen. Låt de homosexuella andas fritt. Stöd de rörelsehindrade. Kämpa mot de stora onda företagen. Och kanske en gång, bara en gång, blicka inåt. För det är det stället vi har svårast att titta in i.

  Beatsbynorrie: Vet inte alla att skitsnack föds i avundsjuka… första jag larde mig i skolan.. gatans skola dock.. Big up til Homan, snart bror.
  Saleh: Sa jag fortsode inte, var du medverkande eller medveten om produktionen av klippet lr inte??!!?!?!
  Beatsbynorrie: nej, dom gjorde sen han godknde.. eller?
  Maria: Tack Houman för att du förklarade och berättade sanningen till sist. Jag är glad att det bara var ett experiment som du var med på. Hade verkligen inte gillat om det varit allvar. Dock vill jag säga en sak; DU VILSELEDDE OSS!!! Först när jag såg filmen tänkte jag att det måste varit ett dåligt skämt. Jag ville inte tro att Sanna, Henrik och de andra skulle göra så här mot dig. Men du skrev;
  “Vet inte vad jag ska säga. Har suttit hela dan i studion och kommer hem till det här! WTF! Från ingenstans. Det ska tilläggas att jag känner Thomas sedan många år tillbaks. Brukade handla skivor av honom när han jobbade på Recordnet och han sålde även mina mixtapes. Vi befann oss liksom i samma kamp då han själv rappade och själv krängde sina skivor. Förstår inte vad du vill uppnå genom detta Thomas? Är det för att du saknar musiken som du har bestämt dig för att göra dig rolig på min bekostnad? Min första reaktion var fylld av vrede. Nu känner jag mig bara låg. Keff dag.”
  När du sen fick frågan om det var ett skämt hävdade du bestämt att det var på allvar. Vad skulle vi då tro?? Det är inte vi som ogrundat dömt någon. Vi har reagerat och agerat efter den info vi fått från dig! Jag är inte arg (även om det låter så), vill bara förklara varför det blev så starka reaktioner på filmen. Filmen ensam = ingen skulle ta den på allvar. Filmen + dina kommentarer = vi tror att det är sant (eftersom vi litar på dig). Skönt att det är över och att våra värsta farhågor inte besannats!
  Marcel: Lågt av dig Houman! Du har alltid varit sveriges bästa rappare i mina ögon. Men med detta så förlorade du ett fan…
  Beatsbynorrie: Varför inte chilla tills alla delar har kommit, det verkar j komma fler? det kanske vander sista delen, folket måste softa mer och ser vad som ar poengen.. tror inte ar helt med pa detta, men for snall nar man insåg att dom i klippet skamde ut sig
  Beatsbynorrie: Någon poeng måste dom j ha med detta, för r det bara snicksnack och skit..
  Tabs: Ni är sjuka!
  David: Förstår inte vad grejjen är när killen i slutet säger att du borde köra buss var det ju humor tom känns som en roast i dokumentär stil än sålänge!
  Tabs: Det här är genialiskt, men ändå fult!
  Mike: Haha jag är inte förvånad! Houman great marketing scheme!
  Björn: Grymt Houman Sebghati! Riktigt kul och smart. Lite som Joaquin Phoenix i I’m Still Here. Synd att du var tvungen att förklara redan bara…
  Johannes: Tragiskt att reta upp folk och ta deras tid och känslor i anspråk i onödan.
  Thomas: Guuuuuu va taskigt.
  Daniel: Houman du e fan sjuk … Love you man!
  Daniel: och Thomas du e fan också sjuk! Kan inte säga att jag älskar dig, men gillar dig. Lite besviken dock, trodde äntligen vi skulle få lite kreativ beef i det här mellanmjölkslandet
  Malin: I dagsläget vet nog dom flesta om att man kan filma och vinkla lite hur man vill, så jag tycker det var ett konstigt experiment… Och alla som reagerade på första videon gjorde ju det för att stå på den svagas sida dvs DIN sida Houman. Det var ganska fint tycker jag. Det var nog inte många som reagerade för att hata de medverkande i videon, utan för att visa stöd för dig. Vad hade du förväntat dig för reaktioner efter att ha skrivit som du gjode i samband med att du la ut klippet? Skulle vara intressant att veta.
  Houman: Förväntade mig ingenting. Det var total förvillelse iförrigår.
  Andreas: Houman, jag tycker att det är oerhört starkt av dig att våga visa och själv inse förvillelsen, istället för att rättfärdiga den på något sätt – det gör att jag åter har full respekt för dig, för du visar åter igen att det du gör, gör du helt och hållet med hjärtat. One love/a
  Malin: Okej

Comments are closed.