May 19, 2013 - tankar    Comments Off on vuxenansvar

vuxenansvar

Läste ett inlägg på en bekants vägg på Facebook, som jag skulle vilja dela och se hur folk tänker:

  “Ja.. Då var de denna diskutionen om barn och facebook igen då..
  Mamman till min dotter ringde just och frågade vad jag tycker om att Nattis skulle få facebook..
  Hon vill såå gärna ha de då “alla” andra i hennes klass har de och hon känner sig lite utanför tack vare de??
  MEN då kommer min STORA fråga.. Hur kan man låta sitt barn skaffa facebook då alla vuxna VET vad som cirkulerar runt förnå grejer på facebook..
  De ÄR inte BARNVÄNLIGA saker.. JUST därför är de en åldergräns på de hela på 13 år.. Och den ska igentligen hållas.. SÅ ska man hård dra de hela så ska man ju anmäla ALLA man vet om som är under 13 år så att dom spärras från facebook..
  Jag vidarebefodrade ett video klipp på en kille som kastade ut en hund från tredje våningen.. Drygt 1 timmar senare får jag ett sms av min bror som säger att jag inte ska lägga upp sånt då hans dotter har facebook och hade sett de och hade blivit HELT förstörd??
  MEN HALLÅÅÅÅÅ VAKNA världen.. Kanske därför de finns en åldersgräns?? Kan ju till lägga att hon inte har åldern inne heller… Så enligt mig är de inte vi som nekar våra barn facebook som gör fel.. Utan de är ALLA som TILLÅTER sina barn som ÄR under 13 år att sitta och skapa en facebook..
  SPELAR FAN INGEN ROLL OM ALLA DERAS KOMPISAR HAR DE… Då gör deras föräldrar FEL.. Jag kommer att stå på mig och äga nej till Nattis så läge jag har möjlighet till de.. Hon får bli hur sur hon vill på mig.. De får jag TA
  Alla som tycker de jag skriver är RÄTT. vidarbefodra detta då så att fler kan göra sin åsikt hörd?? även då GILLA så att jag vet att jag nite är en ensammen som tycker att de är sjukt fel med BARA 13 år som åldergräns här..”

Har man bara läst igenom texten snabbt, så framstår den som helt normal och någorlunda sund, och man delar den…

Men vad man kanske tänkte på, fast missade ändå, var att detta är alltså pappan till en dotter, och han skriver följande:

“Jag vidarebefodrade ett video klipp på en kille som kastade ut en hund från tredje våningen.. Drygt 1 timmar senare får jag ett sms av min bror som säger att jag inte ska lägga upp sånt då hans dotter har facebook och hade sett de och hade blivit HELT förstörd??”

Är det inte DET som borde vara problemet, att en vuxen man lägger ut en video på någon som kastar ut en hund från tredje våningen? Skall inte HAN ta ansvar för vad HAN postar – är det verkligen andra vuxna och barn som skall ta det ansvaret?

Åldersgränsen finns ju för att vuxna människor tydligen inte kan ta ansvar för vad de själva postar…. Inte för att barnen inte klarar av det, utan just för att de vuxna inte kan hantera det.

Det är enkelt för mig. Det är bara att tänka: “Tycker jag att detta är OK att visa för mina barn eller min mamma (o.s.v.)? Då visar jag upp det på min vägg. Tycker jag inte det, då kan jag dela det i en sluten grupp på Facebook där folk vill se sånt och alla förstår vad det handlar om”.

– Klarar man inte av att avgöra sånt, så tycker jag att åldersgränsen borde gälla för just den personen istället, då den inte riktigt utvecklats klart ännu

Orsaken till att det är fullt med skit på FB är inte på grund av att det finns en åldersgräns eller att barn inte skall vara här – utan för att andra vuxna lägger ut det. Det är inte svårare än så…

Det känns så sjukt att man flyttar över ansvaret för vad man gör till andra, och framför allt barn. Det är dax att vuxna människor börjar bete sig vuxet, även om de är på facebook och med vänner. Det är där problematiken ligger – inte i åldersgränsen.

Comments are closed.