May 22, 2013 - tankar    Comments Off on Vilka är det?

Vilka är det?

    “Ett däck brinner. Folksamlingen växer. Spänt. Irriterat. Jag hör morsan ropa från balkongen. Hon gråter, är panikslagen och skriker: Bagdad! Hon sätter sig på tvären, halvt svimfärdig vid dörren med ett basebollträ i handen. Ingen av er går ut igen! Hon skriker på mig och mina bröder. Boom! En bil exploderar. Boom igen! En till. Svart rök i himlen, 30-40 ungdomar kastar sten.
    De springer på vår barndomsgård. Min gård. Ansikten jag aldrig sett. Jiddrar. Hotar. Attackerar brandmännen. De skrattar roade av spänningen i situationen.”

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kravaller-pa-mammas-gata_8196770.svd

De som fortsätter med att bränna och förstöra är inte invandrare eller politisk intresserade – det är ungdomar från alla läger som ser sin möjlighet till att synas och få ha kontroll samt viktigast av allt: Få känna att det som de gör uppmärksammas och har betydelse.

Media skrev inte ett ord om när deras föräldrar demonstrerade eller försökte påverka politikerna – Men nu får de löpsedlar och lyssnas på… Fast de själva glömt bort vad de egentligen ville säga. Precis så som det är när ens tålamod tar slut och man bara blir arg.

Ungdomarna talar bara de enda språk som vi vuxna visat att vi lyssnar till. Anklaga inte dem för vad de gör. När du fördömer deras handlingar och agerande – kom ihåg att du varit en av dem som lärt dem hur de skall göra för att vi skall lyssna på dem.

Lägg inte ansvaret på dem, när det är du, jag och vi, som sett till att det fått gå så långt, att de fått accepteras att bli behandlade som de blivit, att de blivit kränkta och ignorerade så länge. Det är VI som accepterat “kontroversiell humor” och de hårda samhällsklimatet.

SD anhängarna pekar finger och säger att polisen skall skjuta skarpa, så som de alltid sagt – men de förstår inte själva, att ungdomarna nu bara har lärt sig av den tonen som SD använder sig av och börjat använda samma ton och medel.

Det skulle vara spännande att ta alla dessa uttalande som SD anhängarna sagt, och byta ut deras ord om invandrare och islam etc, mot svenskar och liknande – så som om det var invandrarna som sagt samma sak – Undrar om SD anhängarna ens då skulle inse vad de själva gör. De är ju många gånger värre än de som de själva säger är värst.

Men vi vuxna accepterar det, vi låter det vara – även om vi ogillar det. På sin höjd så blockar vi dem, slutar följa deras sida eller bara vänder bort blicken och låtsas som det regnar.

Precis som när man får ett sår och man inte tar hand om det, inte låtsas om att det finns och inte ser till att hjälpa till att det läker, så blir det infekterat och en dag så blir man tvungen att åka in akut för att att ta hand om det…

Precis så är det nu. Detta är resultatet av allas våra bortvända blickar, allas vår brist på att orka engagera oss, alls vår tilltro till att vi gjort ett ställningstagande då vi tysta lämnat en diskussion eller blockat någon på Facebook.

Detta är verkligheten. Detta är vad vi vuxna skapat.

Vi är föräldrar till våra barn. Vi är ansvariga för samhället.

Inte dem.

Så sluta skyll på dem, oavsett vilka dem är.

Ansvaret är vårt.

Comments are closed.