Sep 10, 2013 - tankar    Comments Off on Mänskligtbemötande

Mänskligtbemötande

Blir så trött på att se vad vanligt folk och till och med vänner till mig sprider på nätet.

Nu senast var det denna:

  “Kära Erik Ullenhag.

  Jag planerar att flytta ner till Syrien med min familj och närmaste släkt då min hälsa sviktar en del och jag begär nu hjälp från dig. Planen är att vi flyger ner till Damaskus och det vi behöver hjälp med är att slippa besvärliga lagliga frågor som visum och pass.

  Jag är säker på att du kan övertyga Bashar Al-Assad att de kan sköta min utvandring från Sverige till Syrien på samma sätt som du sköter saker och ting i Sverige.

  Vänligen meddela Al-Assad att jag förväntar mig följande när jag landar i Damaskus:

  • Gratis sjukvård till mig och hela min släkt.

  • Svenskspråkiga (eller finskspråkiga) tjänstemän för alla tjänster jag kan tänkas behöva oavsett om jag behöver tjänsten eller inte.

  • Alla syriska myndighetsformulär måste finnas på svenska (eller finska).

  • Jag vill att mina barn lär sig arabiska från personer vars modersmål är svenska (eller finska).

  • Berätta för de att de måste införa svenska (eller finska) lektioner om svensk (eller finsk) kultur och historia.

  • Jag vill att skolan, förutom den syriska flaggan, även respekterar svenska (eller finska) flagg-dagar.

  • Informera Al-Assad om att mina barn skall uteslutande få griskött i skolan.

  • Jag vill även ha ett nationellt körkort för MC, bil och lastbil (både C och E) gratis så att jag på bästa sätt kan utnyttja myndigheternas tjänster.

  • Troligtvis kommer jag köpa någon slags bil i Syrien men jag kommer inte att ha försäkring på den. Kommer ej heller att respektera några lokala trafikregler.

  • Om det råkar vara som så att en lokal polis kränker överenskommelsen med Al-Assad att lämna mig i fred, vänligen se till att varje polisbil har minst en svensktalande (eller finsktalande) polis.

  • Jag planerar att flagga den svenska flaggan, klistra svenska dekaler på bilen och ha spektakulära firanden den 24:e december. Jag vill inte veta av några negativa kommentarer eller klagomål från lokalbefolkningen.

  • Jag vill även ha ett bra jobb och slippa att betala skatter eller avgifter på mitt företag om jag väljer att startar upp ett.

  • Vänligen informerat Al-Assad att syriska folket skall vara extremt snällt och aldrig framför kritik mot mig och min familj eller att vi skulle vara en ansträngning för syriska ekonomin.

  • Jag vill få gratis matkuponger.

  • Naturligtvis vill jag även att hyran på min lägenhet eller hus kraftigt subventioneras.

  Alla det jag begär borde rimligtvis inte vara ett stort problem att genomföra eftersom samma gäller syrier som kommer till Sverige. Jag är säker på Bashar Al-Assad inte har några synpunkter på min lista ovan snällt frågar honom.

  Jag tackar för din generösa hjälp.”

Jag svarade:

Hm…. Man kan vänta på det och torka bort den befintliga, sk ironiska främlingshatet, och istället se till att Sverige verkligen är ett fantastiskt land.

Fast jag tror inte det var Markus (han som skrev texten ovan) mening att belysa hur bra, humanistiska och hur högt vi sätter mänskligt värde här. Sen tror jag att han även skulle behöva läsa på sig lite om hur och varför saker är som det är (om han inte vill sprida vandringssägner, missuppfattningar, lögner och andra osanningar inbakat i det han skriver) – eller han tycker kanske också att det är självklart att han skall få samma bemötande vid ett USA besök som Obama fick när han var här? Man kan göra flera olika “skojiga”liknelser om man bara vill och inte bryr sig så mycket om fakta och bakgrund…

Annars är detta är ett riktigt bra ställe att starta på:
http://www.regeringen.se/sb/d/17468

Innan dess så var det denna:

Såg denna post på Facebook:

  “• Om du korsar den nordkoreanska gränsen, illegalt, får du 12 år i arbetsläger.

  • Om du korsar den iranska gränsen, illegalt, blir du fängslad på obestämd tid.

  • Om du korsar den afganska gränsen, illegalt, blir du skjuten.

  • Om du korsar den saudarabiska gränsen, illegalt, blir du satt i fängelse.

  • Om du korsar den kinesiska gränsen, illegalt, är det osäkert om någon… någonsin kommer att höra av dig igen.

  • Om du korsar Venzuelas gräns, illegalt, blir du stämplad som spion och dina framtida odds är dåliga

  • Om du korsar den kubanska gränsen, illegalt, blir du politisk fånge och ruttnar bort.

  Om du korsar den svenska gränsen, illegalt, får du:

  Jobb, körkort, sjukförsäkring, socialhjälp, matkuponger, kreditkort, bostad, fri hemspråksundervisning, fri läkarhjälp och fri tandvård. Dessutom får du ta hit alla dina släktingar som kan få livstids försörjning. Begår du något brott får du gratis inbrottssäker bostad, gratis mat, fri sjukvård, gratis kläder och, utöver det, får du en bonus på flera tusen kronor varje månad.”

Jag svarade:

Visst är Sverige fantastiskt? Vi lyssnar på VARFÖR folk flyr, istället för att blunda och när vi väl förstår deras situation som behandlar vi dem precis som vi behandlar alla andra människor i vårt system…

Det gör mig till en stolt svenskt och stolt människa.

…fast om man läser på så ser man ganska snabbt att det där med släktingar, livstidsförsörjning och allt efter det enbart är vandrings sägner och rent påhitt för att skapa en plattform som bygger på oss och dem, istället för att den alltid grundar sig på oss och vi. Oavsett vart man kommer ifrån.

Det man skall fråga sig är om t.ex. ett barn och en ensam mor korsar vår gräns i en flykt från krig…. Hur vill du att man skall behandla dem? Som i Iran, Afghanistan, Kina, Venezuela, Kuba eller som i Sverige? Vad är mänskligt och vad är humant?

Finns massa intressant, ren och konkret fakta att hämta här:
http://www.regeringen.se/sb/d/17468

Sen var det en liknande post, som användaren tog bort innan jag han spara den och mitt eget svar, följt av ytterligare en som frågade varför folk trodde att man var rasist bara för att man röstade på SD.

Ibland blir jag verkligen så trött på människor som inte tänker.

Åh, dessutom så pratar man om mannen som blev misshandlad inför sitt barn, och överallt i socialmedia så finner man folk som väljer att ifråga sätta hur många de var som gjorde och varifrån de kommer – istället för att bara förfasas över att en människa med barn blivit misshandlad (dessutom klassar polisen själva det som hatbrott).

Det tar otroligt mycket på mig att gå in och bemöta dessa poster – speciellt då det ofta är någon som jag känner som delat den vidare. Men jag känner att om jag inte svarar på det, bemöter det, visar på att det inte stämmer… Vem gör det då?

– Gör det någon skillnad då?

Det handlar inte så mycket om att göra en skillnad, som att faktiskt våga stå upp för andra människor som är utsatta. Jag får ibland meddelanden från folks vänner – såna som jag inte känner, och de tackar mig för att jag kunnat sätta ord på vad de känner och att de är glada över att jag orkat/vågat säga något…

Visst händer det saker med folk som håller på med politik – men det händer ännu mer och ännu värde saker för ännu fler just för att man inte ägnat sig åt det, inte bemött det och istället gett grunden till det kapitalistiska samhälle som Alliansen lagt grunden för och därefter för den främlingsfientliga och rasistiska grund som sprider sig via SD.

Det hela är lite som att tänka och säga att man inte skall säga till de som mobbar, för de är större, starkare och farligare. Att man skall blunda, titta åt ett annat håll, låta dem vara samt låta dem lösa det själva. Allt sånt kan till och med kännas sant och rätt på något plan, fram till det att man själv eller t.ex. ens egna barn skulle bli mobbade. Då frågar man sig varför ingen gjorde något?

Jag väljer att göra något av det lilla som jag kan.

Även om det tär väldigt mycket på mig. Fast jag vet, att det skulle tära på mig otroligt mycket mer om något förskräckligt skulle hända och jag fick reda på att om bara jag hade gjort något så hade det inte hänt. Det är värre.

Att stå upp för mänskligheten. Män, kvinnor och barn – oavsett var de kommer ifrån, oavsett vad de tror på eller vilka de älskar.

Det känns viktigare för mig.

Comments are closed.