Sep 15, 2013 - tankar    Comments Off on Samhällsansvar?

Samhällsansvar?

Läser och blir ledsen, men samtidigt arg över hur vi alltid verkar tro att lösningen ligger att flytta på och skärma av den som är offer, eller att skolan och myndigheter skall ta ansvar – vad hände med de andra barnens föräldrar, vad hände med barnens egna ansvar? De kommer ju aldrig att förstå vad de gör för fel, om man säger att skolan skulle gjort mer, när det handlar om att de andra barnen skulle gjort mindre.

Det är helt OK att vara svartsjuk eller irriterad på någon ett tag, men när det går över en gräns så måste vi se till att just våra egna barn fattar och förstår det. Det är vårt ansvar att lära dem dem. Detta handlar egentligen inte om att vi skall hjälpa offren, utan att vi skall se till att det inte blir några offer i första vändan överhuvudtaget´.

Nu är USA lite speciellt, men principen är den samma här – och det är där som jag tror att vi som vuxna misslyckat att ta VÅRT ansvar som ett samhälle för allt från invandrar hatet till den kränkande behandlingen av kvinnor samt HBT kulturen.

Vi säger att “Det är inte så farligt“, “Barn måste få vara barn” och tycker det är lite charmigt i smyg där de säger något som vi vet är fel, men ändå tycker inom stängda dörrar. Vi släpper på tyglarna och tycker att det är lika charmigt som när små katter och hundar håller på och bits utan att det gör ont.

Men samtidigt så lär sig våra barn på samma sätt som våra husdjur att det är OK att göra så som de gör samt att de fortsätter med det även efter de hått kraft i sina bett och styrka i sina ord.

De förstår dock inte vad det betyder, vad det innebär eller vad det för för konsekvenser.

Jag hör ofta hur man pratar just om invandrare och andras barn, just i termer att de inte lär sig gränser eller förstår konsekvenser.

Men det är bara att se på alla dessa som stödjer SD med sina röster. Ingen av dem har heller förstått vad det har för konsekvenser, hur den politiken skall genomföras och har ingen som helst uppfattning mellan gränserna av propaganda och informationsfakta.

De säger nästan alltid efter ett stunds samtal: “Men jag får tycka som jag vill!

Ja, de får det för att vi har en demokrati där ALLA får göra det. Men det hänger också på att vi låter dem som kan och förstå sig på hur systemet fungerar får göra det – men att vi berättar för dem hur vi vill ha det genom våra röster och vårt engagemang.

Att rösta på SD är att vara bortskämd och totalt ointresserad och oinsatt i hur ett system fungerar. Vet inte vad jag skall likna det vid, men det är verkligen som att följa ett storebrors samhälle och lita blind på dem som säger något, utan att ifråga sätta det.

För det är ju precis det som de gör. De litar blint på vad “Deras” press säger dem, de vägrar ta till sig annat och de blundar helt och hållet för hur det skall kunna genomföras.

Precis som mobbing. Man struntar helt i vad andra säger, vad som är rätt och fel samt man tänker inte alls på vad det man säger och gör betyder i verkligheten…

Så det är inte alls så konstigt att världen är som den är – det är vi själva som har skapat den, men vi vägar ta något personligt ansvar…

Comments are closed.