Oct 30, 2013 - tankar    Comments Off on ordning och reda

ordning och reda

Hamnade igen i en diskussion hurvida det heter chokladboll eller negerboll. Det märkliga är att de som säger att det heter negerboll samtidigt säger att de inte bryr sig om vad det heter, att det är en fånig diskussion – men samtidigt vägrar att själva kalla det för chokladboll… För de känner faktiskt svarta som också kallar det negerboll, så det är inte alla kränkande…

Jag är inte rasist, men… Jag känner en invandrare som också röstar på SD… och så vidare…

Ibland förstår jag mig verkligen inte på folk – hur man kan å ena sidan säga att det inte har någon betydelse vad de kallas, och å andra sidan verkligen slås för sin rätt att säga negerboll – och mena att det inte är något nervärderande, utan att det bara är ett ord…

Lite som att “fetto”, “Hora”, “Äckel” etc också egentligen bara är ord…

Det hela blev också lustigt när dom som inte förstod vad jag menade tyckte diskussionen skulle läggas ner då “vi” tyckte olika… Undra lite hur man får en diskussion om alla tycker exakt lika?

Jag kan egentligen bara le åt att de tyckte att vi skulle lägga ner och att de inte betydde något, när de samtidigt slogs med näbbar och klor för sitt rätt att säga det – och de var endast de själva som drog fram rasist kortet..

Det blev en löjlig diskussion där de ifrågasatte om man skulle få kalla det vitboll och menade på att det var samma sak, samt det gamla harangen om att neger faktiskt betyder svart, och så vidare… Jag tycker att det är viktigt att jag ger min röst där jag kan – även om jag nu släppt diskussionen där… Då de tycker att det bara är ett ord och att folk skall få säga vad de vill – men ändå inte förstår kopplingen till att Hora, Äckel, Fetto etc också bara är ord, och att med deras logik så borde det vara ok för folk att säga det till varandra också…

Det hela är lite som att överviktiga kan säga Fetto till varandra utan att det tolkas som kränkande – det hela handlar om en maktstruktur och samhällssituation.

Såg just det vanliga och återkommande resonemanget: “neger är bara en variant av negro som betyder svart/mörk!” samt att en afrikan faktiskt sagt att det heter Negerboll…

Dels så kan jag undra om man verkligen säger Negerboll eller Niggerball i USA, Tyskland eller Afrika och sen har man lite dålig koll på detta med historik kring ord etc.

Det var inte alls så att det var Afrikanerna själva som kallade sig för Negrer och jag välkomnar vem som helt att kliva fram till ett gäng afroamerikaner på valfri gata i USA, eller troligen även här i Sverige och säga “Yo, Nigger“, eller “Hej, negrer“…

– Jag tror INTE att de kommer att ta det som “Hej du trevliga och jämlika svarta människa”….

En annan bekant sa sen att i deras hip-hop grupp så hade de med en svart kille, och det var helt OK att säga “Niggaz? ‘Sup with dat?”

Jag svarade med att det var för att han kände samhörighet med er – men jag kan nästan lova att om “Sven” eller jag hade gått upp till honom innan vi presenterats och sagt “Nigga“, så hade hans reaktion blivit annorlunda.

Nu avföljde jag i alla fall den där tråden i den gruppen, på samma sätt som jag avföljt 1700-talet och gått in i 2000-talet.

Men innan jag gjorde det så noterade jag att man försökte prata om att negro betydde svart.

Fast ser vi på latinen och samhället däromkring, så var det väl så att de hade just slavar från Afrika? Eller var det så att de någ de “negros” som jämställda och gav dem samma plats i samhället?

Historia är intressant

Blev dessutom rättad i tråden. Den amerikanska översättningen av Neger är inte Nigger utan Negro. Känns skönt och viktigt att rätta till det, för jag tror verklige att det kommer att göra en stor skillnad på hur man blir bemött av den där gruppen afroamerikaner, då de verkligen kan känna och förstå skillnaden mellan Nigger och Negro.

– Ibland tar det lång tid för polletten att trilla ner för folk.

Egentligen orkar inte jag med såna folk, men samtidigt så känner jag att jag har orken och kraften samt att det tyvärr är viktigt att jag som man faktiskt ställer mig upp och försöker bemöta sånt, då detta bara är ett symptom på en människobild som tyvärr ofta går ut över kvinnor och de som inte har ork eller kraft att göra sin röst hör – så jag gör bara vad jag själv känner att jag måste.

Samt att jag lovat mig själv att aldrig stå tyst bredvid eller känna efteråt att jag skulle sagt något. Men jag har verkligen fullförståelse för alla dem som möter detta på nästan daglig basis och tillslut inte har ork eller kraft att bemöta det.

Detta är typ mitt sätt att säga tack till dem, för att de vågar vara dem de är och visa att jag kan stå upp för dem när de inte orkar.

Så jag uppskattar verkligen allt engagemang och reflektion som jag fick i tråden på min egen Facebook vägg, för det ger mig en känsla av att trots att det ibland känns som om man står där själv – så finns det en stark massa bakom en.

En bekant skrev: “Visst är det galet, det är som en människa skulle ställa sig mitt på vägen o hytta med näven 1967 å kräva att få fortsätta o köra på vänster sida om vägen bara för att man alltid har gjort det tills då…. men sen tror jag man ibland inte ska blanda ihop andra ord med varann dvs att låta varje ord ha sin diskussion. Man kan ju ha olika åsikter i de olika frågorna.
Visst det stod negerbollar i min första kokbok gamla “Barnens kokbok” tom men jag lever idag 2013 å det gör mig inte ont o säga chokladboll så det gör jag. Goda är dem med!

Jag kan inte annat än att hålla med henne fullständigt. De andra orden är mest för att sätta ett perspektiv för dem som just påstår att det “bara är ett ord”, vilket också ofta antingen är människor som inte själva innefattas av ordet – eller människor som på ett eller annat sätt blivit tvingade till att acceptera just dem orden om en själv.

Comments are closed.