Nov 6, 2013 - tankar    Comments Off on Dömandets snabbhets

Dömandets snabbhets

Ovanstånde tänk speds friskt på bl.a. Facebook och jag var tvungen att kommentera den.

“Fast blir det inte då till en form av strukturell rasism, när man dömer någon inte för vem de är, utan för att de använder en värdebild som tragiskt nog är fäst vid en kultur?

– Är det inte just då som man skall lyssna, förstå och hjälpa till med att hitta just nya ord och hjälpa till med att förklara vad som är fel med den värdebilden som de växt upp med – för just i hans fall och värld så har ordet inte alla den betydelsen som vi andra lägger i ordet..

Sen ligger det tyvärr mycket sanning i att hip-hop scenen har en stundtals otroligt trist människosyn och kan vara väldigt kränkande mot minoriteter – men där måste man också förstå varifrån hip-hopen kommer, vilket språk den talar och varifrån det kommer.

Så skjuter man budbäraren och vägrar lyssna på viktiga saker bara utifrån vilka ord någon använder, så är man inte långt borta från alla andra förtryckare, samtidigt som man missar att ta tag i orsakerna samt vara med att bygga något nytt..

Vad säger det om oss när vi ser ner på honom och anser oss ha rätten att förminska honom bara för att vi tycker att vi vet bättre? För mig känns det som det vanliga snacket som går mellan män ang. kvinnor och bland överklassen om arbetarna etc.

– Detta är väldigt tydligt för vår tid. Alla vill vara med och kasta sten på någon…

PS. Det Ken rappade om utanför slottet om Madeleine var en ungdomligt klumpig metafor som han drog för nästan 15 år sedan, och handlade om att folket skulle dra sina lansar och storma överheten…

Jag fick ganska snabbt ett oväntat svar:

  Men sluta kräkas ur dig bullshit. Att trycka ned kvinnor & homosexuella har ingenfuckingting med hiphop att göra & man behöver inte ha någon jävla förståelse eller respekt för det.

Så jag svarade:

  och så var vi där med att trycka ner andra människor. Uppenbart så har du inget med hiphop kulturen att göra, då du inte drar dig för att trycka ner någon annan, och själv har jag just jobbat med hip-hop kulturen under närmare 30 år.

  Om du läser vad jag skrev igen, så kan du se att jag INTE rättfärdigar kränkningen av någon människa oberoende av kön, religion, nationalitet eller sexualitet. Ingen kränkning är rättfärdigad eller bra – inte den som du själv gör nu heller.

Efter en stund så fick jag sedan ett annat svar, som utvecklade sig till ett meningsutbyte – som följer:

  Fast du försöker ju försvara honom med att andra människor också kan vara elaka, samt att han varit ung och dum. Har vi inte alla ett ansvar för att inte uttala oss kränkande? Varför ska Ken ursäktas för att han är hiphopare?
  Och just här finns de faktiskt de som vet bättre: homosexuella killar är inte ett skällsord som okunniga personer kan slänga sig med.
  Och om jag som feminist skulle ta på mig att utbilda och dutta med och “förstå” alla som inte fattat att man inte ska uttrycka sig så där så skulle jag inte få mycket annat gjort.

Att försvara och förklara är inte samma sak.

Jag står INTE bakom användandet av det något kränkande på något plan: oavsett sexualitet, religion, etnicitet eller genus.

Jag har INTE menat på eller sagt att det på något sätt är OK att använda sig av detta som ett skällsord.

Du får väldigt gärna gå in på min vägg här på facebook så kan du se vart jag står och vad jag jobbar med: Allt från rasism, främlingshat, HBT frågor och kvinnorsrättigheter samt grundläggande genus frågor samt klasskulturen.

Det är synd att ha förutfattade meningar om människor…

  Att förklara Kens kränkningar av homosexuella med att vi andra inte förstår oss på hiphop och att man inte ska “skjuta budbäraren” är ett sorts försvar tycker jag. För mig är det inte en okej förklaring. Ken är vuxen och vi har alla ett ansvar att läsa på. Däremot har vi andra inte ett ansvar för att Ken ska fatta varför bög inte är ett skällsord, vilket du tycks antyda…(kolla, jag kan också köra tre punkter)

Klart att Ken är vuxen, hans agerande är INTE rätt – men för att kunna göra något åt problemen, så måste man också förstå varifrån de kommer, så att man kan komma åt roten – just så att det inte skall ske igen.

Min stora poäng här var att det var fel av honom på alla sätt att använda det uttrycket, men att folks reaktioner och kommentarer här var minst lika dåliga.

– Två fel för inte ett rätt – åt något håll. Det är min poäng.

Vilket ansvar du har, det kan bara du själv avgöra – men jag anser att mitt egna ansvar är att lära alla som jag kan – inklusive Ken, mina egna barn och okände människor som jag möter ute i livet eller på nätet, vad mänsklighet är, vad respekt är, vad rasism, sexuella kränkningar, genuspolitik är. Det ser jag som mitt ansvar. Därför gick jag in här, och sa vad jag tyckte.

Att jag tyckte att det var FEL av Ken att uttrycka sig så, men också att det var FEL att blunda och sen dessutom kränka honom som många gjorde i sina kommentarer. Vilket jag tycker är trist att se.

PS. det där med att inte förstå sig på hip-hop var inte jag som sa, utan det var den som kommenterade först som ansåg det som ansåg att jag inte gjorde det, och jag bara svarade henne.

  Fast du hjälper knappast Ken genom att antyda att han själv(eller andra som gör låtar om dumma horor och bögar) inte kan rå för att han är homofob, han är ju bara hiphopare, stackarn. Roten till problemet vet liksom bara Ken själv, det är inte vårt ansvar att fixa hans problem.
  Däremot kan man belysa problemet, vilket Supersnippan gjort nu.
  Och ja, en del här, i detta lilla, feministiska forum, har uttryckt sig illa men inte kan väl det vara viktigare att diskutera än Kens äckliga uttalanden? Genom att lägga fokus på sånt myglar man bort det som är relevant och det är ungefär vad som sker varenda gång feministiska diskussioner sker i öppna kanaler så här. Grymt trött på det. Jättefint att du lär barn och okända människor att visa respekt men det är inte riktigt det som är grejen här, tyvärr.

Eh? Nu är det nog du själv som läst in den nedvärderande tolkningen av hiphopare. Det kommer verkligen inte från mig.

– Jag måste vara tydlig igen att jag INTE tycker att det är OK att uttrycka sig som Ken gjorde, och framför allt att Supersnippan gör ett helt fantastiskt arbete. Jag upprepar mig, jag tycker INTE att det är OK att uttrycka sig som Ken gjorde, och framför allt att Supersnippan gör ett helt fantastiskt arbete.

Jag stöder supersnippan i allt dess viktiga arbete och har följt sidan nästan sedan start och brinner själv för, jobbar för och agiterar för; feminism; HBTQ frågor; mot mot rasism samt xenofobi, vilket absurt nog känns att jag behöver påpeka här, då man verkar utgå från att jag skall ha en annan agenda.

Åter igen så var min poäng just den att man själv satte sig i samma situation som honom i de kommentarerna som kom här och om man avfärdade honom på grund av ett kränkande ord.

DET handlade min kommentar om.

Vad säger det om en människas egna värderingar om människor – om man är villig att se ner på någon, sluta lyssna och är ointresserad av orsaken bakom, bara för att en person använder ett ord man inte tycker om?

Vad är skillnaden på det och att se ner på någon för att de har kläder som man inte tycker om? En hudfärg man inte gillar? En nationalitet som man inte vill veta av, eller att de vilket kön de har?

Hat och nervärderande av andra människor har blivit en sån standard och norm i samhället att även de som vill göra något åt allt som är fel, inte längre kan se, förstå eller ens bry sig om det hat som de själva visar.

Man tar sig en orsak till att hata och se ner på någon – inte för vem den är som person och individ, utan för något som den gjort.

– På precis samma sätt som homofober ser ner på två män som kysser varandra.

Det är märkligt hur blind världen faktiskt är, även när den öppnar sina ögon…

  Och vad jag menade(tar det igen) var att det är lite fult att lägga fokus på hur de som kritiserar honom uttryckt sig, när det stora problemet är att en kille som beter sig som Ken Ring görs folkkär i Så mycket bättre bara så där. Det är inget bra betyg till vår samtid. Och nu gör du det igen.
  Detta handlar alltså inte om att han “uttryckt ett ord man inte tycker om”. Det är lite större än så. Massa ord och uttalanden (börja med att läsa blogglänken vetja). Ken får tycka vad han vill om homosexuella och vi andra får tycka att han uttrycker sig helt åt helvete ibland.
  Jag tycker heller inte att det går att jämföra kritiken av Ken med rasism eller homofobi, vilket du försökt med flera gånger nu. Det är en stor skillnad mellan kommentarerna här och rasism. Herregud. Men vi kommer nog inte längre här, hördu.

Snälla, jag skulle uppskatta om du slutade med att insinuera att jag har en annan agenda eller som i det här fallet inte läst blogglägen.
Självklart så skulle jag inte kommenterat den om jag inte hade gjort det.

Tyvärr så är detta problemet med ord och dess mening/betydelse, väldigt vanligt förekommande inom hip-hop kulturen, och egentligen i all subkultur, då den kommer från en bakgrund där man tyvärr inte kunnat ta till sig en öppen människosyn på ett bättre sätt. Finns många fruktansvärda exempel på homofobi, sexism, och xenofobi m.m. inom ungdomskulturerna och inte minst inom mångmiljonsäljande hip-hop.

Så där ser jag min roll viktigare som att lära dem vad som är rätt och varför det är det, än att de åter skall stå vid skampålen – för tyvärr så är det där många av dem fått stå hela sitt liv (precis som många HBTQ personer) och då är det svårt att relatera till och förstå skillnaden i varför t.ex. så många fortfarande anser att det är rätt att säga negerboll.

Att få människor att förstå varför det är fel, och hitta var de ursprungligen fick den kunskapen samt att börja rensa direkt där… Annars så kommer bara samma sak att upprepa sig om och om igen.

Bara trist att du försöker använda olika härskartekniker för att få fram din poäng, istället för att se vad jag säger och förstå att vi står på samma sida och slås för samma sak – men vi angriper bara problemet från olika håll.

Missade att nämna det, att när man väl läser bloggen och enbart ser till det som den tar upp, så ser man att dessa uttalanden är flera år gamla (2009 resp. 2011) och inget som han har kommit ut med nu….

Så frågan är om vi skall döma honom för det, eller se om han ändrat och utvecklats sedan dess, om vi som sagt enbart skall hålla oss till själva bloggposten?

  I den allra första meningen du skrev under det här inlägget jämförde du kritiken av Kens homofobi med strukturell rasism.

  Du förklarar Kens uttalanden med att han tillhör hiphopkulturen och med att det är flera år sen han sa sånt där. Jag köper inte det.
  Jag vet att många använder “bög” som skällsord, jag använde säkert själv ordet på det sättet på högstadiet innan någon förklarade för mig att det inte är okej. Men Ken är vuxen, och han har fått massvis av kritik för detta under flera år nu. Om han på något sätt visade att han fattat att det språkbruket inte är okej hade vi alla varit glada och nöjda men istället driver han med det på t ex twitter. Antyder att bloggaren ifråga bara vill förstöra hans karriär. Bryr sig inte.
  Att ungdomar inte alltid fattar hur man ska uttrycka sig har inget med Ken Ring att göra. Att det vimlar av sexister inom hiphop i övrigt har inget med Ken Ring att göra. Du nedvärderar både honom och genren när du återigen försöker leda in diskussionen på kulturen i stort. Jag är övertygad om att Ken Ring är en vuxen människa som kan ta till sig information och erkänna när han har betett sig illa. Det har han inte gjort. Än. Just därför dyker bloggposter som den här ovan upp.

  Jag hoppas förstås att han har utvecklats sen 2011, men det vet säkert du bättre. ch du, snälla, jämför inte förföljelsen av HBTQ-personer med hiphopare som säger dumma saker, det blir lite konstigt.
  (“Så där ser jag min roll viktigare som att lära dem vad som är rätt och varför det är det, än att de åter skall stå vid skampålen – för tyvärr så är det där många av dem fått stå hela sitt liv (precis som många HBTQ personer…”))

Där skriver du ihop två meningar. Jag förklarade att kritiken som kom fram i dessa trådar där man dömde honom för att han använt ett ord (vilket senare framkommit att han faktiskt bett om ursäkt för, och att han i intervjun som nämns faktiskt skriver att han accepterar människor av annan läggning, även om det inte är något för honom). Du vill blanda ihop den strukturella rasismen med homofobin. Du vill se bortom människan, orsak, bakgrund och hänga en man för oförlåtliga uttalanden som han gjorde för flera år sedan och sen bad om ursäkt för.

Det är det du inte köper.

Det är faktiskt inget som skall vara till salu. Det skall faktiskt vara en fråga om mänsklig respekt, människovärde och allt sånt som inte har med att kunna “köpa något” att göra. För det du precis klargör är, oavsett hur mycket Ken ändrar sig och hur mycket han än skulle be om ursäkt, så köper inte du det.

DU har dömt honom på ett ord, utan att tagit reda på vad som hände sen och hur/varför han kunde säga en sån dum sak från första början.

För mig, och i min värld – så är det precis samma sak som vilken rasism, mobbing och hat som helst. Man är ointresserad av bakgrund, förändringar etc – man vill bara kunna slå…

Om du vill. Se Ken som det barn som han aldrig fick vara. Låt oss bara för en tanke göra det. När ett barn säger Bajs, och föräldern säger att hen inte får göra det. Vad händer då? I mångt och mycket är det samma sak här. Ken har inte den trygga uppväxt som de flesta av oss andra har – och vad är egentligen viktigast att VI lär honom på det sättet som VI kan, eller att vi tar reda på vilket som som han kan lära sig och att vi ger honom vår kunskap på det sättet?

– Vad är viktigt. Att vi har rätt, eller att han lär sig?

Det är samma struktur i all kamp mot människor som är oupplysta oavsett om det gäller främlingshat, HBTQ frågor eller till och med kroppsvikt.

Sen att du anser att jag försöker nervärdera honom och hip-hop kulturen i stort, när jag försöker leda in samtalet på hur hip-hop som kultur är i stort, är intressant – då November är Hip-Hop history month i USA/Världen och vi sitter där och diskuterar just detta frågor, samt frågeställningarna om kvinnofientligheten, hur vi gör för att lyfta fram kvinnorna ur hip-hop historien, varför det blivit populärt och accepterat att referera till daterape drogen Molly och just precis den homofobi som finns – i och med att en av hip-hopens största DJ’s i nyligen gick ut med att han var homosexuell, samt att vi hade en liknande sak här då den legendariska DJ:n och Ken Rings vän, DJ Taro också gick ut öppet med att han var homosexuell. Så Att säga att den diskussionen är att förminska hip-hopen och kulturen, för stå för dig – och i mina öron låter det som att om man förminskar en person och en kultur genom att påpeka dess arv och historia, så bör man nog ta sig en funderare på vad man själv gör.

Sen förstår jag inte varför ungdomar som fått höra att de är svin, inte värda något, att de är knäppa, att de skall göra något av sitt liv, blivit slagna och blivit bespottade samt kränkta av vuxna och samhället, skulle vara annorlunda. För jag ser ingen skillnad på dem som drabbas av hat och förtryck – oavsett om det beror på hudfärg, kön, sexuelläggning eller vad det kan vara – men uppenbart så anser du det. Du ser en skillnad på människa och människa, och de i grunden för att de använder ett ord, som du inte tycker är intressant eller relevant att ta reda på varför de säger en sån sak samt vad de gjort åt det efteråt.

Men jag tror inte vi kommer längre här. Det har varit intressant att diskutera med dig, och jag har lärt mig att vi har ett stort och djupt arbete att göra inom både vår feministiska kamp samt HBTQ kampen, för att kunna se människor som människor och hitta vägar för att kunna lära alla vad ett bättre samhälle innebär.

Tack för ditt engagemang.

Sen hade jag skrivit om det på min egen sida, där jag delade samma länk som ovan – men skrev följande:

  Tycker det är tragiskt när folk använder något för att spä på fördomar istället för att ta tillfället i akt till att förstå dem och försöka hitta orsaker och lösningar.

  Att inte lyssna på vad Ken har att säga och att inte ens se programmet på grund av att han använder sig av ett nedsättande ord, är att göra det jävligt lätt för sig – tänk om alla skulle tänka så…?

  Alla de vi kallar för Borgarsvin och Sossesvin, PK-Maffian, Bitterf*ttor, etc, helt plötsligt så har man rättfärdigt det hela med att inte lyssna på dem. Man slår upp dörren för SD och alla former av mänskliga förtryckare. Det är OK att se ner på någon för vem de är, eller till och med vilka ord som de använder. De behöver man inte lyssna på, de är mindre värda och de skall inte få synas….

  – Är det inte just där, då och till dem som vi behöver hjälpa dem med att förstå den mänskliga värdegrunden?

Homofobin är ett stort problem inom hip-hopen, men det är något som man faktiskt börjat ta tag i allt mer.

Det finns inget som rättfärdigar den eller dess syn på kvinnor och liknande – men däremot så finns det förklaringar till varför de finns, och där i och lösningar hur man skall kunna komma åt problemen från grunden.

Skall man försöka se på det hela något objektivt och stereotypiskt så handlar det om en kultur som växt upp på gatan och det är ungdomar som inte har stora bibliotek hemma eller gått vidare på highschool. De speglar bara de värden som samhället och vuxenvärlden ger dem – så där med borde det ju vara vår förbannade plikt att lyssna på dem, rätta och hjälpa dem… Istället för att stänga öronen och slå igen dörren, eller?

Fick en intressant fråga i morse om vad det är för skillnad på att säga “negerboll” och kalla något äckligt som ingen vill ha för “finne”, då jag känner att det svaret som jag gav är något som man skulle kunna lägga in i detta sammanhang både för dem som rappar, de som lyssnar och de som inte vill höra, så kommer det här!

För det första så får man säga vad som helst, men sen skall man veta vad det innebär och betyder.

Ordet neger kommer från Latin och var ett ord som man skapade för att kalla de slavar som man tog in från Afrika. Neger har inget med Afrika som kontinent eller något land att göra, utan är ett ord skapat av européer för att beskriva sina slavar och de som de såg ner på.

Själva ordet Negerboll är något som vi själva skapat i modern tid här i Sverige och kommer från en annan tid och en annan värld då man inte tänkte så mycket på hur man porträtterade andra. Kvinnorna satte på männen tofflor och stod i köket, och så vidare. Så är inte samhället idag, men de bilderna som skapades då finns kvar och de handlar om en maktstruktur som kränker, även om man inte tänkte i de termerna då. Man visste helt enkelt inte bättre.

Ordet Finne är en förkortning på Finländare. Att säga Finne har alltså ingen mänsklig eller etnisk värdering, men att använda det för att nervärdera något är självklart lika fel som att säga “Fetto” eller “bög” om någon som är överviktig eller homosexuell.

Den enkla måttstocken brukar vara att tänka: om jag hade ett barn som var xxxx, skulle det då vara OK att kalla mitt barn för yyyy av andra som jag inte känner?

Är det OK, så bär det troligen precis just det – helt OK. Men känner man att man skulle reagera negativt, ja, då ligger det något nedvärderande i det och man kanske skall försöka hitta ett annat ord – för DET är det fantastiska med vårt språk, vi är INTE låsta till ett ord, utan man kan faktiskt hitta en massa olika synonymer som är bättre och inte kränker någon…

Just därför är det tyvärr ofta vanligare med kränkande ord i grupper som har ett mindre ordförråd och en mindre förmåga att sätta sig in i andras situation. De ser inte vilka fel de gör och de har inga alternativa ord samt har väldigt svårt för förändringar.

Det hela är lite, som om någon postar en “skojig” bild på en mullig/fet människa i ett forum för överviktiga så kan vi alla där se och förstå skämtet som finns i bilden… Men om någons normalviktiga bekant få en sån post på sin väg av något okänt, men normalviktig, så skulle vi alla reagera och känna oss sårade….

Men skulle det ske på en fest med vänner, så skulle vi troligen skatta, le och säga att man måste ju ha självdistans – även om vi trots allt kände hur det stack till lite, och vi därefter kände oss tvingade att visa vårt värde, vår skojighet, vår sexighet och vårt mod ännu mer…

DET ÄR ALDRIG OK ATT KRÄNKA NÅGON
MEN DET ÄR HELLER ALDRIG OK ATT VÄGRA LYSSNA!

En engagerad vän skrev då:

  Ken Rings snack om att “respektera naturen”, i denna intervju som delas i blogginlägget, tyder på stark homofobi. Trist och tråkigt då jag sett fram emot “Så mycket bättre”.

  Hoppas Ken själv utvecklats som människa och ber om ursäkt för att han använt ordet bög som ett skällsord och förklarar sin livssyn ang “the circle of life”. Det välkomnas nog av många HBTQ som känner sig illa berörd när han nu ska kliva in i folkhemmet.

Intervjun som länkas är som sagt ett par år gammal, den är från 2011…

I och med att jag jobbat med och känner Ken personligen, så vet jag vart han stödjer och står bakom känslomässigt, och det är alla människors lika värde samt rättigheter.

INGET rättfärdigar dock någon kränkning.

Sen är det tyvärr så att vi har en lång väg att gå med både hiphop kulturen i sig och värderandet av ord, då så många än idag inte förstår hur kränkade ett ord kan vara, oavsett om det är bög eller neger.

Men för att få till den förändringen så måste vi ta steget att lära dem det, och inte själva blunda för för dem som gör fel eller själva kasta smuts på dem.

Hon svarade på detta med:

  Tycker att det är tragiskt av en sån stor förebild och artist att överhuvudtaget ha den förlegade illaluktande skitsynen på homosexuella… nä en förklaring och en ursäkt sitter på sin plats.

Är ganska säker på att han just gav både en ursäkt och en förklaring 2011, även om den är svårare att hitta på nätet, för just de replikerna brukar inte vara lika stora nyheter tyvärr – trots att de faktiskt är så oerhört viktiga.

Tyvärr så är detta problemet med ord och dess mening/betydelse, väldigt vanligt förekommande inom hip-hop kulturen, och egentligen i all subkultur, då den kommer från en bakgrund där man tyvärr inte kunnat ta till sig en öppen människosyn på ett bättre sätt. Finns många fruktansvärda exempel på homofobi, sexism, och xenofobi m.m. inom ungdomskulturerna och inte minst inom mångmiljonsäljande hip-hop.

Så där ser jag min roll viktigare som att lära dem vad som är rätt och varför det är det, än att de åter skall stå vid skampålen – för tyvärr så är det där många av dem fått stå hela sitt liv (precis som många HBTQ personer) och då är det svårt att relatera till och förstå skillnaden i varför t.ex. så många fortfarande anser att det är rätt att säga negerboll.

Jag vet hur mycket du kämpar för människan, dess stolthet och rättigheter – precis som jag vet att du känner till detsamma om mig…

Så vi gör bra jobb båda två, vi jobbar både på och med det – från olika håll, där vi försöker aktivt se till att få en förändring och det tror jag är det viktigaste.

Att få människor att förstå varför det är fel, och hitta var de ursprungligen fick den kunskapen samt att börja rensa direkt där… Annars så kommer bara samma sak att upprepa sig om och om igen.

Sen gjorde jag ett annat inlägg på mig väg kring samma tema

  Det är lite skrämmande att se.

  Folk har börjat slänga upp en intervju från 2011 och twitterinlägg från 2009 resp. 2011 och använder dem som om det är något som artisten sagt idag – och de kräver att journalister skall ta sitt jobb på allvar och ställa honom mot väggen.

  Att de som delar inlägget kanske bör ha sett att det var flera år gamla uttalanden och att han faktiskt för tiden av dem gick ut och bad om ursäkt, DET verkar vara ointressant.

  Det är så enkelt att döma folk idag.

  Det är bara att dela en länk.

  Utan att läsa och utan att ta reda på hur det ligger till.

  – Fast så gör ju inte vi? Det är ju bara alla de andra som aningslöst dömer andra! Det är andra som hatar folk utan att

  ta reda på vad som hänt sen! Vi gör ju bara en bra sak! Vi säger det som journalister inte vågar….

  Det är lite skrämmande att se.

En lös bekant svarade:

  Att ett uttalande är två år gammalt betyder inte att det är ointressant. Den syn han gav på vad han anser om naturen och hur vi förökar oss har han aldrig tagit avstånd från. Bara att han använt vissa nedsättande ord.

  Nu är han i ropet och därför vore det intressant om nån reporter frågade ut honom om detta. Homofobi är ALDRIG okej. Även om det kommer från en artist som man gillar.

Åter igen, du säger att han ALDRIG tagit avstånd från det… Precis som jag skrev till dig på din sida, så har jag ett starkt minne av vad som kanske inte var ett helt uppslag, men däremot en helsida i kvällspressen då han bad om ursäkt och tog avstånd från det, vid tiden för intervjun och tweetsen…

Som sagt… Det är LÄTT att döma!

Men du har helt rätt och jag har inte hört någon säga något annat. Homofobi är ALDRIG okej. Fast det var inte det som det här inlägget handlade om, utan det handlade om det som du just visade på – att man dömer och kommer med sanningar som man inte bär på, men gärna sprider…

Min engagerade vän från det tidigare inlägget återkom också:

  Artisten Ken Ring får stå till svars som alla andra människor. Hans uttalande är 2 år gammal, har han ändrat synen på homosexuella så bör han kliva fram snabbt som attan och förklara sig.

  Och precis som vi synar politiker som blir invalda i regeringen så synar vi artister som skall synas i tv på bästa sändningstid. Det handlar inte om att “slänga upp” gamla twitterinlägg eller intervjuer för att trycka till eller fördöma, det handlar om att se vad personen som står i rampljuset verkligen står för och har för värderingar.

Han klev fram snabbt som attan för två år sedan och förklarade sig kring det som han hade sagt då och bad om ursäkt för det – men jag är ganska säker på att han kommer att göra det på nytt…

Men det känns som man helt missar min poäng med texten ovan…

– Jag upprepar mig gärna: Homofobi är ALDRIG acceptabelt.

Självklart så skall man syna folk. Men om man tar upp en gammal sk. skandal, så kanske man också skall ta reda på vilka svar den fick där och då? Det är väl då som man verkligen försöker ta reda på vad artisten står för – annars så handlar det ju bara om att snabbt sprida sensationer och skapa rubriker samt driva upp en mobb…

Det är som sagt lite skrämmande att se.

Sen påpekade en annan bekant en vikti sak i själva intervjun med Ken. Den intervjun som användes till grund för att anklaga honom för homofobi. Det framgick nämligen klart och tydligt att han respekterar andras sätt att leva, men att han själv tror på en annan väg att leva.

Det är lite som att jag som ateist, respekterar alla dem som tror på någon gud, det blir ju inte till att jag förespråkar religionshat?

Homofobi handlar väl om en rädsla och ett hat emot en persons val och inte en respekt för andras val, eller hur?

Det visar hur slarvigt och snabbt vi alla – inklusive mig – läser, och missar kontentan i vad som sägs, i jakten på en syndabok!!

Ett litet förtydligande. Då syftade jag på Kens ord om att “han respekterar andras sätt att leva, men att han själv tror på en annan väg att leva”, det var det jag menade med val – men du har helt rätt ens sexuellaläggning och etnicitet etc är sällan ett val, det var dåligt formulerat av mig – jag drog den förhastade slutsatsen att det framgick av hela resonemanget och min återkommande tydliga ställningstagande. Hoppas poängen ändå kom fram.

Min kloka och engagerade vän kom med en sista post:

  Jag kommer alltid att reagera på homofobi. Spelar ingen roll om du så är kungen själv. Skulle vilja se de uttalanden som Ken Ring gjort där han ber om ursäkt och slutar använda ordet bög som ett skällsord i sina texter.

Jag skulle vilja hitta den artikeln själv, och jag önskar verkligen att alla rappare och artister slutade använda det och liknande ord.

Verkligen.

Jag reagerar också på homofobi, jämt – hade en vän som gjorde en låt bara för ett halvår sedan med text raden “no homo”, och jag reagerade direkt och sa till honom – just nu åker han runt och har föreläsningar i skolorna. Så han, likt Ken gör bra saker – men det som de gör fel, SKALL man reagera på det – absolut ingen tvekan om det.

Men att komma med flera år gamla saker som han redan bemött vid den tidpunkten – det känns del, och att dessutom anklaga honom för homofobi utifrån en artikel där han faktiskt säger att han respekterar folks val. Han kan inte förstå det, men ändå så respekterar han det – är det egentligen inte en bra sak?

Åter igen, jag blir riktigt beklämd över att så många kan engagera sig i en två år gammal artikel, som egentligen inte alls handlar om homofobi samt korkade och dumma samt oförlåtliga twitters från 2009 och 2011.

Samtidigt så är det ingen som reagerar på eller kommenterar inlägget om hur kvällspressen IDAG har en hyllningsartikel till en man som I ÅR varit anklagad för pedofili, men blev dömd för sexuellt ofredande.

Jag VILL verkligen inte tro att det handlar om människans hudfärg. Jag vill verkligen inte tro det…

(OBSERVERA att inget av det rättfärdigar det andra)

Ken Ring har ett sätt som inte alltid är det lättaste att ta till sig, men han har ett hjärta av guld och han säger otroligt mycket bra och viktigt i sina texter, bortsett från visa onödiga och oacceptabla fördomar som tyvärr ibland kommer fram.

INGET rättfärdigar dem. Absolut INGET.

Men tyvärr så finns det en bakgrund till det mesta, och det är den som man måste hitta och ta tag i om man skall få bukt med den otänksamhet som det i grunden rör sig om. Man måste ibland fråga sig om man bara vill rensa på ytan, eller om man vill komma åt det verkliga problemet och rengöra på djupet – och då måste man ta sig djupare in och se vad det är som skapat den generation ungdomar och deras attityd – för som Thomas skrev tidigare, Ken är egentligen bara ett språkrör för det som sker bland en stor grupp ungdomar.

  Vad säger det om en människas egna värderingar om människor – om man är villig att se ner på någon, sluta lyssna och är ointresserad av orsaken bakom, bara för att en person använder ett ord man inte tycker om?

  Vad är skillnaden på det och att se ner på någon för att de har kläder som man inte tycker om? En hudfärg man inte gillar? En nationalitet som man inte vill veta av, eller att de vilket kön de har?

  Hat och nervärderande av andra människor har blivit en sån standard och norm i samhället att även de som vill göra något åt allt som är fel, inte längre kan se, förstå eller ens bry sig om det hat som de själva visar.

  Man tar sig en orsak till att hata och se ner på någon – inte för vem den är som person och individ, utan för något som den gjort.

  – På precis samma sätt som homofober ser ner på två män som kysser varandra.

  Det är märkligt hur blind världen faktiskt är, även när den öppnar sina ögon…

Comments are closed.