Nov 14, 2013 - tankar    Comments Off on Räkningens portar (Bill Gates)

Räkningens portar (Bill Gates)

Jag läser Bill Gates 11 budord till ungdomar som vill “lyckas”, och kan bara inte förstå hur man lyckas av dem eller vad som är bra med dem.

Självklart är det nog bara jag som reagerar på dem och man skall ta dem för vad det är, att det är en kul grej och att det är så samhället fungerar samt att det handlar om de som gör och de som snackar etc… I get it. Jag förstår – men jag håller inte med, och det är DET som jag anser förändrar världen, skapar möjligheter att verkligen lyckas och gör dig till den du är.

Men, jag tänkte dela med mig spontant av mina tankar kring de livsråd som man tagit sig tid till att översätta till svenska och som svenskar skickar runt i sverige, för att de håller med och tycker är så bra… OK?

1. Livet är orättvist, vänj dig.
– Så man skall vänja sig? Man skall inte sträva efter att göra det bättre, att förändra och hitta nya väga? Man skall alltså vänja sig och tycka att orättvisa är OK. Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron.

2. Världen bryr sig inte om ditt själv­förtroende. Världen förväntar sig att du ska prestera något innan du kan luta dig tillbaka och må bra.
– Så med andra ord skall man inte vara nöjd med den man är, för den man är och vad man har? Man måste alltså göra något och dessutom få andras godkännande kring det för att ens få må bra. Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron.

3. Du kommer inte ha en fet månadslön direkt efter gymnasiet. Du kommer inte att bli VD med fin bil innan du förtjänar det.
– Så rådet är att man skall sträva efter de där pengarna, titeln och framför allt det där materiella. Förstå då förtjänar man det. Vilket t.ex. innebär att en man som Gandhi aldrig skulle förtjäna något av det (även om han troligen inte heller eftersträvar något av det, men principen). Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron.

4. Om du tycker att din lärare är jobbig: Vänta tills du får en chef.
– Så man skall acceptera att de är jobbiga, just för att ens chef kommer att vara värre. Inte undra på att det ser ut som det gör i skolor och att vi börjat få chefer som mobbar sina anställda. Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron.

5. Att jobba i gatukök eller som städare är inte under din värdighet. Dina far- och morföräldrar hade ett namn för det – de kallade det för möjligheter.
– Detta är dock sant, viktigt och riktigt… Fast det som blir fel är att man blandar in ordet värdighet i en negativ kontext, och indirekt menar på att den som stannar kvar i något liknande, inte tar möjligheterna (och uppriktigt, de möjligheterna som det ger är inte så många eller avancerade. Men det finns enstaka undantagsfall – fast då har det sällan handlar om jobbet i sig), så… OK… Detta är väl ändå OK, även om det inte är det bästa råd man kan ge någon.

6. Om du strular till det: Skyll inte ifrån dig, lär av dina misstag.
– Äntligen. Detta är bra och viktigt.

7. Din skola kanske inte tror på vinnare och förlorare, de kanske ger alla nya chanser hela tiden. Detta liknar inte någonting i det verkliga livet.
– …och, därför så skall vi anpassa oss efter det, och inte se till att ändra det verkliga livet efter människan och individen? Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron.

8. Innan du var född, var dina föräldrar inte så tråkigt som de är nu, det blev sådana för att de måste betala dina räkningar, städa efter dig, tvätta dina kläder och lyssna på dig när du pratar om hur cool du tror du är. Så innan du räddar regnskogen från parasiter som dina föräldrars generation, prova att avlusa garderoben i ditt eget rum.
– Fast vänta lite. Går inte detta lite emot de tidigare punkterna? Varför kan man inte göra både och? Varför finns det ett motsats förhållande mellan att rädda regnskogen och att ta hand om sin egen garderob, hm, kan det bero på att det ena påverkar rika snubbars ekonomi samt att man som ung kan ändra, sånt som de misslyckades men – vilket får dem att hamna dålig dager? Så, Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron.

9. Livet är inte uppdelat i terminer. Du kommer inte ha några sommarlov och väldigt få arbetsgivare är intresserade av att hjälpa sina anställda hitta sig själva. Gör det på din egen fritid.
– Kanske är det så i USA, men här har vi ju flera veckors semester… Så nog är det uppdelat. Att hitta sig själv är väl något som man ständigt skall göra, för att kunna blir en ännu bättre version av sig själv hela tiden. Det brukar kallas utvecklas, erfarenhet och liknande saker – när företagen kan tjäna pengar av det, men är det dem som skall betala, så… Ja, igen, Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron.

10. TV är inte på riktigt, i verkliga livet måste folk faktiskt lämna kaféet och gå till jobbet.
– Erm… De som har jobb, ja, och… ja, vi vet alla vilka vi menar. För hur många av oss känner någon här i sverige som tror att TV är på riktigt och faktiskt hellre sitter på ett kafé (som dessutom sällan har TV) utan pengar och verkligen trivs med det? Snacka om att spä på en myt om den lyckligt sjukskrivna som lever som en parasit på samhället, och så vidare. Hrm. Klingar som ett oerhört dåligt råd i mina öron. Låter inte ens som ett råd, utan mer som en trist förutfattad mening…

11. Var snäll mot nördarna, chansen är stor att du kommer att jobba åt en.
– Fast, eh…. Är det inte just nördarna som vi precis gått igenom som sågar och nervärderat, och menat att de inte alls skall vara såna, utan att de skall anpassa sig, ta möjligheterna och så vidare.

Jösses, säger jag bara.

1 av 11.Sen gjorde jag en liten koll på bakgrunden till dessa ord, och hittade detta:

Comments are closed.