Nov 21, 2013 - tankar    Comments Off on Hedenhös och resan i tiden

Hedenhös och resan i tiden

Reading Time: 5 minutes

    Vart är vi påväg ? inte konstigt Sverigedemokraterna är 3je största parti om man förbjuder barnböcker! Helt sjukt
    Dom förbjuder ju stjärngossar för det är Kukkluxklan och Julkalendern är förbjuden för den inehåller mörkyade dockor och en som ser ut som en jude, Tintin är förbjuden för den inehåller mörkhyade seriefigurer och Negerboll är förbjuden då det är fel att kalla den det med. Kyrkan är förbjuden på skolavslutningar på en del ställen för det anspelar på religion. Och nu förbjuder dom Hedenhös

    Nästa bok att bli förbjuden blir väl Astrid Lindgrens Pippi Långstrump hennes pappa var ju Negerkung i söderhavet.

Stötte på ovanstående inlägg, som kom utifrån Aftonbladets artikel, och jag kände att jag var tvungen att kommentera det…

INGET ÄR FÖRBJUDET. Även om folk har svårt att se/förstå det.

För det vara värt att notera att den inte alls är förbjuden, utan att det är bokförlaget och ingen annan som valt att ta bort den ur nypressen, då de anser att bokserien är viktig men att just detta avsnitt visar på en förlegad och föråldrad människosyn – något man visserligen kanske hade kunnat lösa med att göra ett förord till boken och berätta lite om hur tiden var när serien gjordes – men å andra sidan så är det till barn som den riktar sig, och barn är sällan intresserad av förorden – de ser bilderna och går efter dem.

Sen är det viktigt att sluta med de helt felaktiga påståendena om att saker skulle vara eller blivit förbjudna, för det har de INTE blivit – däremot så har vissa, inte alla, skolor SJÄLVA fattat ett beslut om att inte ha visa saker.

De nedvärderande nidbilderna i Kalle Anka klipptes väl redan bort på 70-talet, och gick aldrig ens på TV (precis som man klippt ner scenen med Kalle och fågeln, där han skjuter med kulsprutan och den med Musse och Långben där han stoppar en gaffel i el uttaget och gör majs till popcorn o.s.v.)

Sen när det kommer till kränkande ord, så kan man ju hoppas att även vuxna människor kan förstå sånt som man inte förstod som liten samt att man har ett större ordförråd, så att man kan hitta ett nytt ord som inte kränker någon. Det bör inte vara så svårt.

    Ja men dom råa gamla tolkningarna från 30 talet då filmerna defakto är gjorda var ju faktiskt mycket bättre jag ser dom häldre på youtube and det censurerade eländet som SVT matar oss med.

Ingen har sagt något om vad som är bättre eller sämre – på samma sätt som ingen förbjudit något…

Njut av att du har möjligheten av att se på youtube och så vidare, för det finns inget som tvingar oss till att se på just SVT visar och gör (Men det är lite spännande hur censur ibland just blir censur som är fel, men samtidigt så kan man prata om det senaste från barnTV där de höll på med vansinnet att klippa i huvudet på en docka, och de flesta anser att SVT borde ha klippt bort det… Så vart gränsen går, är inte alltid lätt)

    SVT borde inte sänt programmet om dockan ens samma med ett mycket traumatiskt program dom sände för många herrans år sedan om Hirochima i tecknat där figurena smälte i hettan och strålningen det enda tv-program/film jag någonsin haft mardrömmar efter att det var i tecknat gjorde det än värre än om dom sänt en dokumentär om det istället och låtit målgruppen på en 5-9 år titta på den istället.

Bara så jag hänger med:
1. Så du anser att de skulle censurerat det för att du fick mardrömmar av det, men annat som andra kanske mår dåligt av är bara dumt att ta bort?
2. Att man aldrig skulle ha sänt saken med dockan nu nyligen, samtidigt som man inte skulle censurerat Kalle där barn kunde få för sig att man kunde göra popcorn med hjälp av ett eluttag och en gaffel?
– Du ser inte någon form av dubbelmoral eller något lätt ogenomtänkt i det resonemanget?

Det är en jättesvår balansgång med vad man skall tillåta och vad som är ok. Allt handlar om hur samhällsbilden, samhällsstrukturen är, men någonstans så måste man titta på hur samtiden ser ut och ta med oss sånt som vi lärt oss, så att vi kan bli bättre och ständigt utvecklas – även om det självklart kommer att bli fel på vägen.

– Inget av detta har och med xenofobi eller rasism att göra (även om man gärna vill få det till det och försöker göra sken av att en massa saker förbjudits, trots att de aldrig har förbjudits), utan det handlar enbart om kunskap, empati och medmänsklighet…

    Jag anser att innan man gör ett program riktat till barn så bör man överväga vad det är man vill förmedla och om det kan påverka dom på något vis, Jag tvivlar starkt på att Kalle ankafilmerna och Musse pigg påverkar barnen negativt. Men vissa program kan göra det.

    Men att förbjuda eller begränsa våra traditioner är fullständigt galet.

Jag säger det igen: INGEN har FÖRBJUDIT någon tradition! Ok? Det är helt FRIVILLIGA val som enskilda skolor och bokförlag tagit. INGET annat.

Dessutom om man skall tala om traditioner, så är det ju så att vår tradition ÄR att se på just den censurerade versionen av Kalle Anka, det är DEN som vi växt upp med – och därmed också då är vår tradition. Eller vill du att man skall lägga till bilder, som vi inte sett förut (förutom på youtube eller VHS)? Blir inte det också en förändring av våra traditioner?

Men sen har du rätt ang. “att innan man gör ett program riktat till barn så bör man överväga vad det är man vill förmedla och om det kan påverka dom på något vis“, och jag tror att skolledningarna och bokförlagen har tänkt PRECIS så i de fallen där du går ut och anklagar dem för censur.

De har helt enkelt sett att just den saken inte förmedlat vad de vill förmedla och även sett att det inte förändrar varesig bok eller skolavslutning på något sätt – vi kan fortfarande läsa allt från Tintin och Hedenhös, till att se Kalle Anka på TV och ha Lucia tåg samt skolavslutningar. Inget är förbjudet – bara anpassat efter den nya tiden, på samma sätt som samhället hela tiden ändrat sig med allt från bilar till datorer och vad som anses vara god mat…

En annan bekant gick in och avrundande det hela med några kloka och förtydligande ord:

    Tintin är inte förbjuden, men den rasistiska och av Kongoleser förlöjligande “Tintin i Kongo” är försedd med varningstext i vissa länder. Inlärt hat och fördomar är mycket farligt för ett barn som kan få stora konsekvenser i framtiden. Så vissa saker i vissa böcker kan man arbeta om för barnens öppenhet, syn på allas lika värde etc.

Så är det. Barn lär sig av vad de tar in, och vilket ansvar skulle vi visa för våra barn om vi inte kunde rätta vad som var fel och använda oss av bättre och tydligare kunskaper som vi själva lärt oss.

Kunskap är inget om den inte delas, och när den delas så kan den utvecklas och förändras.

DET är vad kunskap är.

Intelligent erfarenhet som bygger på vad vi vet nu.

Comments are closed.