“Den stora nyheten”

Reading Time: 5 minutes

iphone6

Kände bara att jag var tvungen att titta in på detta då det är en sån stor grej för så många och man har pratat om den så länge samt att man jämt pratar om hur innovativa Apple är… Jag tänkte först bara titta på en artikel från Aftonbladet om den, samt sedan göra en snabb och enkelt jämförelse med Samsung Galaxy Note 4…

Klockan – den stora nyheten
– eh, var det inte iPhone 6 som skulle vara årets mobilmedia händelse???

Nya Iphone 6 * Superskärm * Kan ta panoramabilder
– Eh? Superskärm, den är mindre, har mindre upplösning och mindre punkttäthet än Samsung Note 4?
– Vilken mobilkamera kan INTE panoramabilder idag?

Hemsidan kraschade
– Borde de inte själva ha koll på det där och förberett det, eller var det bara ett publicitets knep eller dålig insikt i sociala medier och nätet?

Nåja, klickar man på länken så återkommer inget av det som står i puffen..
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19501914.ab

Man skriver sen: “Hela önskelistan levererade inte Apple den här gången.” /../ “Eftersom bolaget aldrig kommenterar rykten kan önskelistan ibland bli större än vad man har för avsikt att leverera.” /../ “Det kom inget safirglas på nya Iphone.” /../ “Det blev heller ingen ny kontakt för laddning av mobilerna.” och avslutar med; “Rykten baseras sällan på hela sanningen.

– Hade det varit Samsung som presenterat en sån produkt på det sättet, så är jag SÄKER på att formuleringarna hade rört sig krig BESVIKELSE och FJASKO betoning på hur de INTE presterade mer..!

Se bara t.ex. här på hur man bemötte Sonys nya telefon: Världsklass utan överraskningar: En ny kostym och marginellt uppskruvad prestanda är de största nyheterna i Sonys senaste flaggskepp. Visst, det är fortfarande riktigt bra. Men inte så intressant.
http://www.idg.se/2.1085/1.582208/sony-xperia-z3–varldsklass-utan-overraskningar
(..och då kan vi notera att Sony har plats för extra minneskort, bättre kamera, högre upplöst skärm, kan filma i högre upplösning, mer RAM minne, betydligt lättare, vattentålig (IP68) men med en något mindre skärm…)

Nåja. Det är ju ändå kul läsning just för att det är så uppenbart vilken agenda som man har och att man gör det så slarvigt.

iphone-troll

Den stora skärmen är ju faktiskt hysteriskt kul, då Apple och alla iPhone fanboys alltid tjatat om att man INTE behöver större skärm och hur man INTE kan hålla i så stora telefoner samt man har även snackat om hur onödigt NFC är etc…

Men nu sitter man där och plötsligt så är dessa två Androidstandarder, något nytt och jättebra! 😉

Ännu mer lustigt blir det då Aftonbladets skribent Peter Pettersson försöker bemöta det sista med: “200 000 köpställen i USA. Man kan invända att nfc funnits i mobiler som använder Googles Android i flera år. Men hittills har inga riktigt fungerade lösningar där man brett kan använda nfc för att betala med dem kommit fram.“. 200.000 ställen är inte så mycket om man tänker på hela USA, och sen var det ju just det där, som de själva också skriver: “Apple Pay kommer till en början bara finnas i USa och kan väntas komma till Sverige tidigast andra halvan av nästa år.“…

– Så hur var det med fungerade lösningar som FINNS? Nja, de finns ju inte ännu och framför allt inte så att man kan utnyttja dem brett, liksom.

Tittar man dessutom in på Apples egna sida så är det enda som står där att det kommer i Oktober (om en månad alltså)

ap

Skall man vara ärlig, så är iPhone 6 bättre än iPhone 5, men det är i princip också allt. Alla andra nyheter har funnits sedan tidigare…

Här kan du se två enkla och snygga jämförelser mellan bl.a iPhone 6 Plus och Galaxy Note 4:
http://www.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=6434&idPhone2=6665
http://smartphones.findthebest.com/compare/1001-1354-2036/OnePlus-One-vs-Apple-iPhone-6-Plus-vs-Samsung-Galaxy-Note-4

Skall man sammanfatta det rent tekniskt så är så här:

    Note 4 väger 4 gram mer (vilket ungefär motsvarar vikten av en halv enkrona) – detta trots att Note 4 även har en inbyggd penna, den är 5 mm kortare, fast 0,8 mm bredare och 1,4 mm tjockare. Note 4 har en högre och bättre skärmupplösning på 1440 x 2560 pixels (~515 ppi) mot iPhones lägre 1080 x 1920 pixels (~401 ppi). Note har en vanlig USB 2 port, något som iPhone saknar helt, samt kan använda sig av lösa MicroSD kort för att utöka minnet med ytterliga 128 GB, medan iPhone inte alls heller kan utöka det. Samma sak med batteriet – det går att byta på Noten, medan det sitter fast på iPhone. Note 4 har även en infraröd port, en blodtrycksmätare samt att den kan mäta syresättningen i blodet (SpO2), en UV mätare och en handrörelsesensor, vilket allt saknas på iPhone. Kamera har en högre upplösning på Note 4 med sina 16 MP mot iPhones 8MP samt den andra kameran har 3.7 MP hos Note 4 och endast 1.2 MP hos iPhone. Note 4 klarar av att spela in video i en upplösning av 2160p@30fps medan iPhone endast klarar 1080p@60fps som max.

– Det är vad som skiljer dem åt, vilket allt på pappret talar till en klar fördel för Note 4.

Men jag antar att vissa människor ändå kommer att tycka att iPhone är bättre samt att den är nyskapade, just för att det är Apple och en iPhone. Ibland betyder namnet och ytan mer än innehållet och möjligheterna, vilket är helt OK – men det är bara dumt att försöka hävda något annat.

Fredrik GranlundExpressen sammanfattar telefonen väldigt tydligt och bra: “Ingen revolution, och ingenting (utom möjligen kameran och dess möjligheter) som ingen annan leverantör redan säljer. Men en naturlig uppgradering för alla som redan är iPhonefrälsta” och ger den endast tre getiingar.
http://www.expressen.se/nyheter/sa-bra-betyg-far-apples-nya-produkter/

Rundar av med att tipsa om bl.a. Android and Me och deras atrikel på samma ämne, nämligen: The magical iPhone 6 features that Android phones have had for years
http://androidandme.com/2014/09/opinions/the-magical-iphone-6-features-that-android-phones-have-had-for-years/”

Samt denna lite skojiga tweet från Samsung, utifrån Steve Job‘s egna tidigare uttalande om hur 4: tun skärmar var perfekta i storleken och ingen ville eller behövde större skärmar:

note-4-tweet

Om Andreas B. Melin

Digital kreatör med datakunskap sedan tidigt 80-tal inom programmering, webbutveckling, innehållskreation, design, musik, foto & video produktion, sociala medier, kurser, VR och AI. Har jobbat kommunikation och medieträning på alla sidor inom nyhet och nöjesindustrin; från webb till radio och TV samt film och tidning samt skivbolag i över 35 år, plus i över ett halvt decennium inom arbetsmarknadsförvaltningen med fokus på CV:n och kroppsspråk. Har en stor nyfikenhet för uttryck och nya möjligheter.