Eyes of the sold

Eyes of the sold

Det var kring valet. Alla pratade om att alla var lika. Ingen skulle dömas för dem de var. De spelade ingen roll vilket kön, nationalitet eller religion samt politisk inställning man hade. Alla hade ett lika värde.

Efter att jag sett en profilbild av artisten Krister Linder på Facebook, där han bar en korsning mellan en Ninja beklädnad och mellanösterns kvinnliga signaliment, så kände jag att jag också ville pröva att tydliggöra det som vi väljer att inte se.

Jag tog en hoodtröja över huvudet och höll en svart t-shirt för ansiktet för att återskapa själva känslan. Men jag ville mer. Jag tänkte på hur vi inte ser trots att vi tittar. Hur vi kunde värna om vår själ, men så lättvindigt sälja våra egna ögon.

Senare så hade jag ett samtal med artisten Fronda som jag jobbat med tidigare, och han föll direkt för bilden och använde den som en del av lanseringen kring sitt nya album. En kvinnlig bekant som dessutom var muslim, tyckte bilden var helt fantastisk. Men sen så hade jag en annan vän som stått upp mot rasism, och mot könsindelningar och alla sunda värden. Fast hon bröt kontakten med mig för att hon ansåg att bilden var kränkande och ovan på det hela ansåg hon att jag var kommunist och såna kunde man inte ha till vänner.

Det som hade varit en sak som kretsat kring en grundtanke om manligt och kvinnligt, om förtryck och frigörelse, om religion och öppenhet, blev plötsligt en verklighet och jag kunde se hur folk sålde sina ögon för att må bra, men de glömde att innehållet skapades i dess själ.

“You sold your soul, but forgot the I was the eye…”

Skrev denna text till bilden då jag la ut den på Facebook för första gången:

  Min far skrev till mig: “..en ny social situation kan tvinga en att bruka nya ord..“. Idag så Burkar jag nya ord..
  Efter valet ville jag dölja ansikten i mörker.
  Hade kunnat se ut som en rånare eller bandit från vilda västern.
  Det hade varit en som tar eller en från tider som ej längre var
  Men detta handlade om NU
  ville knyta band mellan bilden och orden
  mellan en svag och en stark, en man och en kvinna
  mellan ljus och mörker samt religion och ateism
  En svensk och den vedertagna bilden av en utlänning.
  En vit man i ett land med Nazister
  En förtryckt kvinna i ett land för män
  Rör inte min kompis
  Gillar olika lika
  Min springa ljus i en värld av mörker.
  Mina ögon och min mun.
  Min möjlighet att kunna ändra livet
  Skulle de ta någon
  fick de ta mig
  först.

  “Först tog de kommunisterna, men jag protesterade inte för jag var inte kommunist. Sedan tog de judarna, men jag protesterade inte för jag var inte jude. Därefter tog de fackföreningsmännen. Jag sade ingenting för jag var ju inte fackföreningsman. Sedan tog de katolikerna, men jag protesterade inte för jag var protestant. Slutligen kom de för att ta mig, och vid det laget fanns det ingen kvar som kunde protestera.”
  [Martin Niemöller]

  Mina ord och mina känslor är min frihet. Men det är bara min. De kan aldrig bli någon annans frihet. Folk blandar ihop mina tankar och känslor med vad jag menar, vill och gör. Bara för att jag tänker att jag flyger och känner mig som en sommardag, så blir jag inte en flygande sommardag och jag vill inte heller vara det. Det är bara det som finns inom mig.
  Jag väljer att dela med mig av det. Jag tvingar det inte på någon och kräver inget av någon för det – så kväv inte mig med din ångest över att du inte delar mitt inre, eller för att du ser andra färger och former än mig.
  För det är så det är. Den formen jag ser, skapas mellan vad jag ser och mig. Det du ser skapas mellan det du ser och vad du ser – men tittar du på mig för att se vad jag ser, så ser du bara en spegel av dig själv. Så snälla lägg det inte på mig. Lyssna om du vill, titta om du vill, känn för att du lever – men förstå att detta är inte du, utan detta
  är
  bara
  jag
  när jag försöker
  göra en skillnad
  göra en insatts
  stå för något
  inför mitt eget liv
  Om du är tyst en stund och inte tänker så hårt, snabbt och högt, så kanske du kan höra mitt hjärta slå…

  Shhhhhh!

  lyssna

1 Comment

 1. P
  Jan 3, 2012

  Är stolt över att ha varit med på denna resa…