Warning: include(style.php): failed to open stream: No such file or directory in /storage/content/56/166856/regndroppar.com/public_html/blogg/wp-content/themes/diary/header.php on line 93 Warning: include(): Failed opening 'style.php' for inclusion (include_path='.:/usr/local/php74/lib/php:/storage/content/56/166856/pear/php') in /storage/content/56/166856/regndroppar.com/public_html/blogg/wp-content/themes/diary/header.php on line 93
Jan 14, 2013 - berättelser    Comments Off on Snögumma

Snögumma

Ibland skall man inte alltid lyfta blicken. Hade jag gjort det hade jag aldrig fått se det leende som den dansande lilla snögumman gav mig, då jag såg henne. Hon fick mig att stanna upp i den snabba promenaden upp för backen. Jag log, la huvudet på sned och plockade fram mobilen för att ta en bild. För någonstans insåg jag att det är just såna som henne som jag behöver upptäcka mer av.

Att verkligen se. Se genom ett vattenglas, där alla proportioner och färger kanske inte stämmer med våra förväntningar, men likt en målnings linjer ändå kan ge oss den där exakta hållningen som får oss att känna igen oss själva.

Kom in i en diskussion om Gud idag. Inte för att jag varesig tror eller avfärdar henne på något sätt, men för att jag är nyfiken på känslorna runt omkring. Det var min bekant Mikael Bedrup som skrev om “Hur skall man komma i tro på Gud?”. Det var en av kommentarerna som jag reagerade på där man skyllde både på Islam och politiker för att man inte längre fick fira skolavslutningarna i skolan, och man pratade om att vi alltid varit ett kristet land och att Gud var kristen. Mmmm, sånt KAN jag ju inte hålla mig ifrån.

Vilka är politiker? Är inte de också människor, likaså de av andra trosbekännelser? Vad var det Gud pratade om?

Jag tror att Guds samtal som de troende nämner, inte handlade om iPads och liknande just för att de inte fanns där och då. Hande vi fått höra orden idag, så tror jag att de hade varit annorlunda i sin form – men med samma budskap, oavsett vilken religion vi talar om. För innebörden i dem är så pass fri att tolka att den fungerar genom åren – men samtidigt sätter oss själva under mikroskåpet. FÖRSTÅR vi orden, eller tolkar vi dem så som det passar oss själva bäst?

Sanningen är aldrig enkel.

Tror man på fullaste allvar att det räcker med att läsa Bibeln för att veta vad Gud vill, så blir jag orolig. Bibel är omskriven av människan så många gånger och anpassad om och om igen till tiden, att det endast är en grumlig vägvisare om vad en eventuell Gud vill. Jag tror att det är därför som människor som väljer prästyrket är så viktiga. Att de ser riktningen och hjälper till att röja upp vägen och vår syn för de osynliga barnen och allt annat som inte står i klartext i Bibeln.

– Undrar vad Bibeln och Gud skulle säga om ditt bemötande av andra människor, deras tro och en sån som mig, som du kanske aldrig mött eller pratat med tidigare? Kanske dax att lyfta blicken ur boken, och känna i hjärtat en stund… Där Gud om någonstans bör finnas…

Jag såg hennes spegelbild i snön.

Snögumma

Comments are closed.