Dåliga bilders kvalitet

Vi har ständigt med oss kameran, möjligheten att ta en bild finns ständigt där och ofta så vill vi snabbt föreviga ett ögonblick. Men då vi är så inställda på att det är en mobilkamera, så tänker vi sällan på olika inställningar som man kanske annars hade tittat på om man hade en systemkamera…

Så sen när man kommer hem och skall ta fram den där bilden på den fantastiska himlen, så märker man att det antingen känns helt urvattnad, eller så har bilden blivit för mörkt och man känner att bilden är misslyckad, så man tar bort den direkt istället.

Men just det faktum att det är en mobilbild och att den oftast bara skall visas över nätet eller på en annan telefon, så kan man faktiskt verklig utnyttja alla de där pixlarna som man har i kameran, som man ofta enbart tror handlar om hur stor bilden är.

Pixlarna innehåller nämligen ofta betydligt mer än vad vi kan se i original bilden, och med några enkla filter så kan man plocka fram just den där känslan som man fick då ögonblicken som man tog bilden.

Här har jag ett par exempel på vanliga snapshots där ena är för ljus och platt, medan den andra är för mörk – men genom att bara köra dem snabbt genom Googles egna app Snapseed och använt HDR Scape för att plocka fram detaljer, Selective Adjust för att lyfta färgerna, och sen Center Focus eller Tilt-Shift för att skapa lite fokus, så kan man ge bilderna lite extra liv.

20140814_195851-display

20140814_195937-display

När det gäller bilderna så skall man ofta tänka på att det är OK att verkligen förstärka eller överdriva en känsla, den upplevelsen som man själv hade då man tog bilden – för det är något som betraktaren sällan vet om eller kan känna. De ser bara bilden rakt av, och kan i många fall missa det som man själv ville förmedla.

20140814_194705-display

Det kan även vara så att man känner att man saknar detaljer och bilden bara känns mörk, livlös och nästan lite grötig på det sättet att man tappar fokus på vad bilden föreställer.

Sen, så behöver man inte göra det så extremt som jag gjort här, vilket bara varit för att vara övertydlig, och man kan självklart även lägga mer tid på att få det som man själv vill. Min tanke är bara att visa hur man väldigt snabbt kan få fram något som liknar den upplevelsen som man faktiskt såg OCH kände även från bilder som man först tror är misslyckade.

Så lita inte bara på att kameran visar dig vad du fotograferat – utan se till att samarbeta med den, för den har förmodligen också tagit in delar av din känsla och väntar bara på att du skall berätta om den, på samma sätt som kameran berättar om pixlarna… För en bra bild är alltid lika stor del känsla och pixlar!

– Kameran är smartare än du tror, så behandla den inte som om den vore dum 🙂

[pb-app-box pname=’com.niksoftware.snapseed’ name=’Snapseed’ theme=’light’ lang=’en’]

Dåliga bilders kvalitet