PlayFound

Just another Droppar site

Paragraf 22

Reading Time: 3 minutes

Lag (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk
* http://www.riksdagen.se/

Citaträtt – rätten att citera upphovsrättsligt skyddade verk utan tillstånd. Gäller för text och musik. Citaträtten regleras i upphovsrättslagens paragraf 22 . Det ska framgå att citatet är ett citat, och upphovspersonen ska anges. Ett citat ska vara en mindre del av verket. För målningar och andra konstformer gäller återgivningsrätten. Citaträtt och återgivningsrätt motsvarar fair use i amerikansk rätt.

Återgivningsrätt – rätt att utan tillstånd återge målningar, fotografier och andra konstverk i recensioner, forskning, utbildning och nyheter. Ligger nära citaträtt och regleras i upphovsrättslagens paragraf 23. Återgivningsrätt och citaträtt motsvarar fair use i amerikansk upphovsrätt.

“Citaträtten är en inskränkning av upphovsrätten, som stipulerar att återgivning av citat i begränsad omfattning och för vissa syften är tillåtna, utan upphovsmannens tillåtelse. Citaträtten brukas oftast då det gäller ord, men är också tillämplig på andra verk än litterära, som musikaliska verk. Citaträtten gäller bara begränsade delar ur ett material, exempelvis i syfte att undervisa eller att vetenskapligt granska texten. Dessutom kan den bara appliceras på material som är “offentliggjort”, vilket, om det är en text, innebär att den har publicerats.[1] Konstverk (i betydelsen bildkonst) kan inte citeras enligt svensk rätt[2][3], men se nedan.”

Tillämpbarhet
I svensk lag regleras citaträtten, kort och koncist, i 22 § upphovsrättslagen: “Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet.”[4]

*http://sv.wikipedia.org/wiki/Citatr%C3%A4tt

Orsaken till ovanstående är att jag läst DN’s Kultursöndags reportaget om: “Får man citera dig på Facebook?” i anslutning till deras artikel: Nu har kulturbråken flyttat till Facebook av Tove Leffler. Detta är vad några utvalda kultur och mediepersoner svarade på hur de ser på den nya halvoffentligheten på Facebook:

-:-

    Björn Wiman, kulturchef DN: “Jag skulle inte skriva någonting någonstans som jag inte kan stå för i alla sammanhang

    Caroline Ringskog Ferrada-Noli, författare: “Man får inte citera mig från Facebook

    Mattias Boström, Piratförlaget (OBS INTE Piratpartet): “Man skriver inte på Facebook för att hålla något privat – då skall man istället låta bli att skriva det över huvud taget

    ‎Fredrik Virtanen, journalist på Aftonbladet: “Det som inte kan sägas till personen i fråga privat, det skriver bara idioten“.

    Margret Atladottir, chefredaktör Nöjesguden: “Det är inte okej att citera mig från Facebook om man inte frågar först.

    Lars Gustafsson, författare och poet: “Frågar man först får man citera mig från Facebook, annars överträds en integritetsgräns.

-:-

Det som jag reagerar på är att två författare och en chefredaktör uttrycklgen säger att citaträtten inte skall gälla dem. Hur tänker man där? Både som författare som vill sprida sina ord och som ansvaret inför lag och rätt som chefredaktör?

Det var två andra citat som fick mig att reagera ännu mer. Först ytterligare ett från chefredaktören som ställer sig över lagen, Margret Atladottir, chefredaktör Nöjesguden: “Emostatusar tycker jag inte är okej att skriva, typ ‘mår så dåligt nu’. Skämmigt.“.

Vad är det för människosyn egentligen? När blev det skämmigt att säga hur man mår, men inte skämmigt att skryta om saker? Jag förstår det inte. Fast å andra sidan så förstår jag inte Nöjesguiden längre heller. Jag tar med dem hem när jag ser den, men jag har aldrig orkat läsa den så som jag gjorde en gång i tiden och jag hör inte ens de yngre längre citera till den. Faktum är att tidingen mest känns som Z-TV, något som bara fanns kvar men sedan länge hade slutat ha någon betydelse…

Sen har vi Lars Gustafsson, författaren och poeten, som kom med ett annat tänkvärt citat: ” Facebook kan också vara ett mäktigt instrument för att piska upp opinionssormar och någon uttalade tanken att de sociala medierna småningom kommer göra parlamentarismen obsolet. Det är skrämmande, politik förutsätter en viss tröghet i systemet.”

Ligger oerhört mycket i det. Se bara hur det gått med sjukvården och allt sånt efter att Alliansen stressat igenom alla sina förslag…

Don’t quote me boy, ‘cos I ain’t said shit!

 

Categories: Samhälle