Bildminnen – när man glömt

Reading Time: 4 minutes

Det är vanligt att folk gör sig lustiga över dagens smartphones och säger, “Kan du ringa med den också?” – med tanke på allt annat som folk gör med dem istället.

Men det finns en intressant tanke med det hela som många ändå glömmer bort, om man breddar och flyttar samma frågeställning lite.

Låt oss ta ett exempel.

Du åker på en studieresa, en semester eller något liknande. Under den där vistelsen så är du på många spännande och fantastiska platser och tar underbara bilder och minnen av det. Sen när du kommer hem, så behöver du inte längre vänta någon vecka på att skicka in filmrullen och få bilderna framkallade, utan du kan se dem direkt… Men ändå… Ändå så kommer du med stor sannolikhet att sitta där och titta på en bild på ett hus och undra varför du tog den bilden, eller sitta och fundera över vad en vis sak hette och så vidare. “Varför i h*lvete har jag en bild på detta?” eller “Åh, vad hette den där personen nu igen????

Jag minns själv fantastiska sightseeing turer som man varit på och kameran smattrar än till höger och en till vänster på spännande objekt som guiden berättat om – och hur man sen suttit som en fågelholk hemma när man gå igenom bilderna, “VARFÖR har jag en bild på det där hustaket????” och så vidare. För i tiden så var det ju svårt att minnas i och ed att det tog sin tid innan man fick bilderna framkallade – idag så får man det direkt, men man har istället inte tid till att fixa med dem då samt att man har ytterligare tre tusen digitala och två tusen analoga informationskällor som matar en med en massa annan information innan man tillslut får tid att sätta sig med bilderna…

Men du behöver ju egentligen inte klandra dig för att du inte minns… För tar vi samma fråga som vi hade i början och modifierar den lite, så kan vi ställa en fråga som vi alla vet, men vi väldigt ofta glömmer samt inte ens inser nyttan av. “Kan du spela in video med den också?“. För trots att det är en mobilkamera, så har den ju även möjligheten att videofilma också – ofta bara genom att snabbt välja och hoppa mellan video och kamera i själva bildappen…

Spontant så svarar du säker blixtsnabbt; “Men jag vill ju inte filma det hela, för vem vill se på en stillastående dörr på en film?” eller “Jag vill ju kunna redigera bilderna och lägga upp dem i ett fotoalbum eller göra en fotobok av dem sen“… Mmmm, men minns du frågan? Såg du själva nyckelordet i slutet av den, nämligen “också“?

För om du först tar den bilden som du vill ta av något, och sen bara snabbt växlar över till videokameran och filmar av samma sak, samtidigt som du själv säger “Den här dörren användes först som ett operationsbord…” och sen stänger av, eller om du säger namnet på en person och så vidare. Det blir ett kort videoklipp på 1-4 sekunder, som kan vara ur fokus och skakigt, men tillsammans med dina andra fantastiska bild, så har du nu gjort en snabb minnesanteckning kring det hela, som gör att du lätt kan säga till folk vad den “riktiga” bilden föreställer sen när du kommer hem också.

Smart eller hur?

Det där funkar ju jättebra för bilder som du lägger ut på Instagram, Facebook, Flickr och så vidare – till och med om du gör en fotobok och skriver kommentarer. Men om du bara skickar bilderna till utskrift för att ha på landet, ge till farmor, eller bara som en skön analog backup till mysiga höstkvällar med vänner och levande ljus, hur blir det då? Du har ju då bara fotografiet i din hand, och blir inte då den där sabla dörren bara en dörr som du fortfarande inte minns varför du fotograferade den, eller den där personen namnlös, som du alltid glömmer namnet på?

Nja, även här finns det ett litet knep som du faktiskt kan göra, som är precis lika enkelt som samma fråga som vi hade tidigare, men nu i ytterligare ett annat sammanhang. “Kan du skriva filnamn med den där också?“.

IMG_6062

Låt oss säga att din bilder per automatik heter “IMG140517.jpg”, så kan du gå in och fixa lite med det precis innan du skickar den till tryckeriet för framkallning. Om du antingen skriver ett helt nytt filnamn, eller om du sätter det ursprungliga namnet inom parentes och därefter lägger till det nya namnet (då har alltså kvar ursprungsnamnet också, så att du alltid kan hitta original bilden), där det nya namnet är just namnet på personen, eller en så kort beskrivning som möjligt av vad det är (som med dörren i exemplet: istället för “Den här dörren användes först som ett operationsbord…”, så kan man skriva “tidigare operationsbord”). Filnamnet blir då alltså antingen “tidigare operationsbord.jpg” eller “(IMG140517) tidigare operationsbord.jpg”.

Det fina med detta är att de flesta fotofirmorna nämligen skriver ut filnamnet på baksidan av fotografiet som de skriver ut och framkallar, så voliá! – på baksidan av kortet med dörren så står det “tidigare operationsbord” eller namnet på personen.

Så luta dig tillbaka och inse att din mobil är smart, och var inte rädd för att använda alla de möjligheter som den bjuder på för att hjälpa dig att framstå som en minnesmästare! 🙂

One comment on “Bildminnen – när man glömt