Exif & IPTC


Utan att vi tänker på det, eller ibland ens vet om det, så läggs det till information på gott och ont om våra bilder – direkt i dem.

Det som de flesta av oss kanske inte bryr oss så mycket om är att det ofta står vilken kamera man använt, om man redigerat bilden och vilka inställningar man hade när man tog den. Sånt är ju sällan något som man vill dölja eller liknande. Men i bilden så kan det även finnas information om när och var den är tagen, vilket kan vara lite känsligt ibland – samt att det kan även faktiskt stå vem det är som tagit bilden.

Så, hur ser man, hur gör man och varför finns denna information i bilden?

Det finns många olika sätt att se denna information. Många online siter kan visa upp den vid sidan av bilden och i utforskaren på Windows så får du upp delar av informationen längst ner i fönstret, och du kan sedan lägga till information till detta via t.ex. Adobe Photoshop eller något onlineverktyg som t.ex. Andrea Piaggesi‘s site the Xif.er:

http://thexifer.net/

Själva informationen finns där för att man själv skall kunna gå tillbaka och se hur, var, när och vem som tagit en bild – men den används även av t.ex. nyhetsbyråer för att organisera och sortera bilder samt ha koll på dem.

Hjälp! Jag vill ha bort all sån information!

Oroa dig inte. Det finns massor av möjligheter att rensa all sån information från en bild om man så vill – men försök att tänka på att enbart göra det på den kopian som du tänkt dela med dig av på nätet, och se till att behålla all sån information på ditt original samt lokala filer, för man vet aldrig hur och när du skulle kunna behöva ha nytta av dem igen.

Men, för att ta bort den information – och samtidigt minska filstorleken radikalt på en JPEG, så kan du t.ex. använda dig av följande Shareware program, Exif Tag Remover av svensken Dan på RL Vision:

http://www.rlvision.com/exif/about.asp

One comment on “Exif & IPTC

  1. Pingback: Vattenmärka bilder | Fotoappar för Android