Bildsortering

Oavsett om du tar bilder med mobilen eller en vanlig kamera, så kommer du vid något tillfälle troligen att flytta över dem till datorn och då är det mycket troligt att du plötsligt får en massa bilder huller om buller i en eller ett par mappar.

Att sedan sätta sig ner och försöka sortera upp dem är oftast något om man verkligen känner att man skall göra en stund efter det att man lagt sig och man har storslagna planer på att man skall göra det under morgondagen tillsammans med en kopp té, ett glas vin eller något liknande och lite härlig musik samt ett öppet fönster med varm friskt luft som kommer in och smeker ens axlar… Eller, ja, något liknande tänker man i alla fall…

Sen blir det sällan så, och det är ju oftast vädrets fel, eller att man har slut på favorit té sorten eller att man precis fått reda på att den där otroliga gruppen kommer att släppa ett nytt album ett tag senare, och man bestämmer sig för att göra det då… Nåja, det blir liksom inte riktigt av…

Så här tänkte jag tipsa om ett litet program som faktiskt kan hjälpa en väldigt snabbt och enkelt att sortera in en massa bilder i olika mappar utan att man skall behöva dra och släpa dem, eller något liknande.

Programmet i fråga heter…

PhotoSift

Med hjälp av programmet PhotoSift, som du kostnadsfritt kan ladda ner här:
http://www.rlvision.com/photosift/about.asp

Så kan du med ett tryck på bokstaven Q flytta en bild till en mapp och med ett tryck på bokstaven W flytta nästa bild till en annan mapp och så vidare. Så om man har en mapp för blombilder, en för gatubilder, en för macro, en för porträtt, en för snappshots och så vidare – så kan man enkelt gå igenom alla bilderna en för en i en mapp och bara trycka på en tangent för att flytta dem till rätt mapp för en grovsortering.

Allt du gör efter att ha laddat hem programmet och installerat det (det är dessutom ett portabelt program, så det funkar utmärkt att installera det på en USB sticka, då inga filer faktiskt behövs installeras, utan allt körs direkt från filen i sig.), är att trycka på F12 och bläddra dig ner till “Key Folders” och där välja vilken mapp varje tangent skall motsvara (Tänk på att du inte behöver vara låst till att ta det i alfabetisk ordning, utan du kan ta det utifrån hur tangenterna sitter på tangentbordet, typ: “Q, W, E, R , T” och så vidare…

Ett annat program från samma Svenska utvecklare som kan hjälpa till med bildsortering, är:

Snap 2 Img

Det programmet kan du ladda hem kostnadsfritt härifrån:
http://www.rlvision.com/snap2img/about.asp

Vad det gör är att helt enkelt skapa en kontakt karta över bilder. Det kan vara så att du istället för att skicka över ett tiotal bilder till någon, faktiskt klarar dig med att skicka iväg en bild med miniatyrer på bilderna och deras filnamn, så att den andra kan välja ut vilka som är intressanta – eller så kanske du själv bara vill skriva ut det på ett A4 för att lättare kunna sätta dig i lugn och ro i en fåtölj och fundera över vilka bilder du skall använda eller få en snabb överblick över dem utan att behöva sitta framför en monitor.

Andreas Melin

Om Andreas Melin

En bildintresserad och app intresserad man, utan teknikintresse. Går på känsla och närvaro med en stor nyfikenhet och upptäcker hellre saker än att skapa dem.