Bildstorlekar

Ibland så vill man ha en bild till en speciell sak, en vanlig sak, som ett fotografi, ett visitkort eller bara ut på en A4 och det är då som det slår en.

Man kan räkna ut procent i huvudet, man minns vad hypotenusan är, man har koll på hur mycket dollar står i… Men hur stor är egentligen ett A4??

Storlekar för A4, visitkort och vykort/bilder

En A4 är 210 x 297 mm, och för bästa resultat så behöver du en bild i storleken av 2480 x 3508 pixlar, även om 595 x 841 pixlar ger dig samma storlek på ett papper. Allt handlar om vad som kallar för DPI – det vill säga antalet punkter per tum. En vanlig dataskärm kan inte visa mer är 72 DPI och det är vad det mindre måttet motsvarar. Men är det så att du vill ha en riktig fotoutskrift, så behöver du gå upp i 300 DPI, och det är då som vi landar på 2480 x 3508 pixlar för att skriva ut en A4.

Digitalbilder: 110 x 150 mm, vilket är standarden för de digitala bilder som vi tar idag
Analoga bilder: 100 x 150 mm, vilket motsvarar äldre fotoalbum
Vykort: Standard måtten är 100 x 150 mm eller 150 x 210 mm
Visitkort: Svenska standarden är 90 x 55 mm, även om man även kan använda den Amerikanska standarden på 85 x 54 mm eller 92 x 55 mm

Hur stort kan jag skriva ut bilden?

Rent generellt så kan man nog säga att du kan skriva ut vilken digitalbild som helst idag i t.ex. A4 storlek, men om du granskar dem på närmare håll så kommer du säkert upptäcka att de inte är helt utan små fel och lite taggiga.

Här är en enkel mall för att se hur många Megapixlar en bild behöver ha för att du skall kunna skriva ut dem i full fotokvalitet.

megapixels

För att räkna ut den största storleken som du kan skriva ut med full fotokvalitet av din bild, så behöver du bara dela varje pixelmått med 300 för att få reda på hur många tum respektive sida kan vara.

Andra mått på bilder som man kan behöva

Nu är det ju så att de flesta siter designas om eller ändras lite på med jämna regelbundet, så det är svårt att ha en smidig och uppdaterad lista över alla mått, men här är en liten lathund som kan ge en fingervisning om vilka format de olika bilderna på ett par stora siter använder sig av, vilket kan vara bra att veta då man fixar med sina bilder

The-Ultimate-Complete-Social-Media-Sizing-Cheat-Sheet11