QUB: Skapa din egen musik – helt utan utan kunskap

Reading Time: 6 minutes

Observera att denna post är över ett år gammal.

Hur gör man om man behöver lite enkel bakgrunds musik för en presentation eller intervju, och man inte vill råka ut för att materialet skall tas ner eller blockeras p.g.a. att man har använt copyright skyddad musik?

Visste du att det inte är så svårt att faktiskt göra det själv – även om man inte kan spela eller saknar instrument och inspelningsmöjligheter?

Arrangera färdigt material på ditt eget sätt

Dels så kan du använda dig av en fri online app som t.ex. Amped Studio’s Drumpler:
https://bit.ly/3BKNj2K

Här kan du dra och släppa färdiga pianoslingor, trumloopar och placera ut ljud själv, i det tempo du vill, för att extremt snabbt bygga upp en enkel men riktigt snygg grund

Sen finns det pattern/mönster baserade system där du kan använda dig av sk. one-shoot samplingar. Vad dessa samplingar är, är helt enkelt ett ljud, en not eller chord, som det sedan är tänkt att du skall kunna spela med. Där man man lätt skapa snygga saker genom att använda den ursprungliga tonen, eller enbart spela på de svarta tangenterna 😉

Online Sequencer
https://bit.ly/3DKs0iv

Grundtakten med fyra och sexton små rutor

Så som man använder dem, är att man har ett rutnät som består av 4 grupper om fyra plats – vilket ger totalt 16 stycken små rutor.

De bygger på den klassiska ramsan: “ett, två, tre, åh… ett, två, tre, åh….”

Skriver vi ut det skulle det kunna se ut så här:

123…. 4
oooo oooo oooo oooo


Detta är vad som kallas för en “bar”.

För att räkna ut takten på en låt så räknar man antalet av dessa “1, 2, 3, å” under en minut – inte hur många gånger man hör trummorna att slå.

En bar är lika med fyra fjärdedelstakt (4/4), så när man skall räkna ut, eller bestämma takten på en låt, så är det inte alla antalet trumslag som man för, utan man räknar enbart just alla 1,2,3,4 under en minut. Här är en genomsnittligt medeltal för vad olika musikstilar ofta ligger inom:

Drum & Bass: 165-185BPM
Dubstep: 140BPM
Hardstyle: 150-160BPM
Hip-Hop: 85-115BPM
House: 118-135BPM
Jazz & Funk: 120-125BPM
Jungle: 155-180BPM
Metal: 100-160BPM
Paso Doble: 120-124BPM
Pop: 100-130BPM
R&B: 60-80BPM
Reggae: 60-90BPM
Rock: 110-140BPM
Tango: 62-66BPM
Tech House: 120-135BPM
Techno: 120-160BPM
Trance: 130-145BPM
Trap: 140BPM
UK Garage: 130-135BPM
Waltz: 84-90BPM

Skapa din egna trumpattern

Så för att visualisera och programmera in ljuden till olika rytmer/pattern, så lägger vi bara in ett x på varje ställe som vi vill ha ett ljud. Lägger man till en vanlig bass (kick) och virveltrumma (snare)

Så skulle det se ut så här

xooo oooo xooo oooo (kick)
oooo xooo oooo xooo (snare)

samt enkla sk. stängda (normala) hi-hats:

xoxo xoxo xoxo xoxo (hi-hats)

Väldigt enkelt kan man säga att det är så man bygger upp ett groove.

Här kan du fritt testa att använda den legendariska Trummaskinen Roland TR-808 online helt gratis, för att pröva med att göra några trumloopar på det sättet som man gjorde innan datorerna klev in och visualiserade tekniken ännu bättre..
https://bit.ly/3AJDz7v

Programvara

Programmen för att skapa musiken på, kallas för DAW som står för “digital audio workstation” och av de program som du kan ladda hem, installera och använda helt gratis – så är den första i denna lista det mest heltäckande alternativet, när det kommer till på vilken dator som du kan installera det.

Tracktion Software: Waveform Free (Windows, macOS & Linux)
https://bit.ly/3lNgXPi

Men sen skall man kanske ha i bakhuvudet att man möjligen tänkt sig att jobba vidare med musiken i andra studios eller professionella sammanhang, i så fall kanske det kan vara bättre att titta på någon av de tre följande

Avid: Pro Tools | First (Windows & macOS)
https://bit.ly/3vsS92s

Serato Studio (Windows & macOS)
https://bit.ly/2XoYM9o

PreSonus: Studio One 5 Prime (Windows & macOS)
https://bit.ly/2YVtO9K

Sen har vi vad många både anser vara en stor del av ursprunget och tillsammans med E-Mu Systems SP-12 och SP–1200, vara det marknadsledande märket för just denna typ av produktion – som sedan slutet av 80-talet fortfarande ofta har en fysisk plats i studios:

AKAI: MPC Beats (Windows & macOS)
https://bit.ly/3AW3ola

FL-Studio något som många använder, men där finns det ingen bra fri version att tillgå – men just där är i så fall detta ett riktigt bra alternativ, då upplägget och arbetet i programmet är väldigt likt, så att man relativt enkelt kan gå över till FL-Studio vid ett senare tillfälle när man vill lägga pengar på det hela. Detta program finns även för Linux!

LMMS (Windows, macOS, Linux)
https://bit.ly/3vjIStt

Avslutningsvis så har vi även detta alternativ, som erbjuder väldigt mycket!

Single Cell Software: Caustic 3 (Windows & macOS)
https://bit.ly/3FXs8gk

Självklart så finns det fler alternativ – speciellt om du även är villig att betala för programmen, men dessa är de bästa som är gratis att verkligen jobba med.

På Appsidan till våra smartphones så finns detta otroligt kompetenta verktyget, som är fritt till båda iPhone och Android:

n-Track Studio | DAW (Android & iPhone)
https://bit.ly/3DOQ97E (Android)
https://apple.co/3n15Kdm (iPhone)

Använda mer än enbart trumljud

För utifrån samma princip som vi visade på när man skapade en trum pattern, så kan man lägga till piano, gitarr, bass och andra ljud.

Exempel:

Kick
Snare
Closed Hi-hat
Open Hi-Hat
808 Sub Kick
Bass
Hard Key
Light Key
Här kan du ladda ner alla de enskilda ljuden som använts för denna: Ladda ner ZIP arkriv.

För att just bygga upp en lugn ljudslinga så kan man använda sig av ljud som kallas för pad eller chords, då de båda brukar vara lite längre i sin ljudklang.

Exemplet nedan, som vi kallar “Mood” är ett exempel på ett ganska enkelt bakgrunds groove som man kan ha till en voice-over eller liknande. Ljudklippet under bygger på olika varianter av strukturen som du ser här under, allt tillsammans i en slinga om åtta bars:

xooo oooo xooo ooxo (kick)
oooo xooo oooo xooo (snare)
xoxo xoxo xooo xoxo (closed hi-hat)
oooo oooo ooxo oooo (open hi-hat)
xooo oooo oooo oooo (pad)
xooo oooo xooo oooo (low key)
oooo oooo ooxo oooo (hi-key)
xooo oooo oooo oooo (sfx)

Här kan du ladda ner alla de enskilda ljuden som använts för denna: Ladda ner ZIP arkiv.

Hitta ljud och mönster att öva med

Via t.ex: Freesound (https://bit.ly/33vKWkN) så kan man söka upp olika typer av ljud som man själv kan använda.

– Det som verkligen kan vara kul och givande, är just att man i början inte riktigt vet eller förstår hur saker låter, och att man på så sätt kan upptäcka otroligt spännande rytmer och mönster för olika ljud.

Nedan kommer ett par exempel på olika stilar och uppbyggnaden av ett par gamla låtar – som man kan leka med genom att ändra ljud, tempo samt lägga till saker kring.

Våga testa!

Drum Machine Pattern
https://bit.ly/3mYduwF

Bonus: Använd skärmen för att spela med

Har du en touchscreen på datorn så kan denna vara riktigt kul att leka med: Super Looper
https://bit.ly/3lNtMt5

DISCLAIMER: Alla ljudklipp i posten är gjorda på en Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G och med appen G-Stomper Studio från Planet-H av Schweizaren Andreas Graesser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *