Reading Time: 4 minutes

En kreativ fisk, som med nyfiket ekolod söker efter utmaningar istället för mål. Med en vilja att upptäcka, göra nytt, väcka och förstora – allt inom små givna ramar. Att respektera mottagaren, lyssna på samtiden och utmana gamla vedertagna normer. Precis som naturens näringsliv som anpassar sig efter situation och plats och inte globala generella lösningar med åratal på nacken, skapade genom riktade frågor. Allt med en vilja att vara droppen som urholkar stenen.

Född i Gamla Stan och uppvuxen på Kungsholmen. Pappa är Konstnär och mamma var Sjuksköterska, och de har alltid varit separerade så vitt jag själv minns. Jag har två egna killar, födda ’97 och ’99 samt två katter på heltid. Särbo med hus i Norrtälje. Det är ramen för mitt liv.

– Så vad har jag egentligen gjort av livet?

Mitt vanliga svar brukar vara; “Inte mycket och inget speciellt. Inget som ingen annan kunnat göra minst lika bra om inte bättre”. Men skall jag summera det så blir det ändå en lista av vad som är drömmar och mål för många.

Sammanfattning

Jag har gjort sånt som de flesta bara drömmer om. Med musikkarriär på storbolag som Polygram/Mercury, fått recensioner i kvällspress, med på tv, spelningar på festivaler som Hultsfredsfestivalen och på Gröna Lund. Eget skivbolag, Grammisnominering, publicerade texter i böcker och tidningar. Belönade och publicerade bilder. Grundat och drivit egna radioprogram samt gjort inslag till SR, gjort dokumentär till SVT, arrangerat världsbevakad musikgala samt umgåtts privat med världskändisar.

Men jag har även jobbar med vanliga jobb, som på LSS gruppboende, Lantmäteriet och som webbdesigner/utvecklare i över 10 år. Sedan ett par år tillbaka så driver jag en Mediastudio åt Stockholms Stad för videopresentationer och allt detta med Icke-Verbal kommunikation, under mitt egna koncept – IDE: Individuell Digital Egenmakt. Har även designat logotyper till flera olika företag, både inom nöjesindustrin och inom andra branscher. Har ett stort intresse för möjligheterna som ny teknik kan medföra, samt hur man kan använda sig av det på innovativa samt ekonomiska hållbara sätt.

Jag levererar och högpresterar i allt jag gör, hanterar stress situationer utan problem och har lätt att hålla en bra överblick, samt behålla fokus.

Mina styrkor är att jag är analytisk, snabbtänkt, nyfiken, realistisk, kreativ, initiativrik och har ett högt kvalitetstänk.

Mina svagheter är att jag inte sätter mig själv i första rummet, att jag saknar tävlingsinstinkt eller hävdelsebehov för mig själv, att jag är sensitiv och har ett stort kommunikations behov.

En snabb och ytlig överblick

Sammanfattningen utvecklad och att i sammanhang. Jag har varit med i radioteater, i film, gjort egen musik, medverkat i film och på soundtrack för framgångsrik film, gjort och varit med i TV program till/för SVT och Z-TV, haft egen radioshow – Sveriges första hip-hop program, släppt egna skivor via multinationellt bolag, haft videos spelade på MTV medans det fortfarande var den största ungdomsmusik kanalen, haft stylist, jobbat med världskända musiker, haft egen studio, suttit i juryn för musik och DJ tävlingar över hela landet, haft eget Grammis nominerat skivbolag, haft – för tiden – Sveriges största oberoende musiksida på nätet, med över en milnon sidvisningar i månaden, som jag drev helt själv, var första svenska webbsidan med en ny laglig mp3 varje vecka, myntat uttryck som blivit vedertagna ord, medverkat i intervjuer för TV och alla nationella kvälls och morgontidningar, gjort egna intervjuer med världsstjärnor, stått på scen på Hultfredsfestivalen och Gröna Lund, spelat live som inbjuden gäst till Janne Schaffer och Björn J:Son Lind, fått toppbetyg för min musik i kvällspressen, blivit utsedd till Sveriges bästa hip-hop av Kristina Adolfsson när hon var som störst inom nöjesindustrin, umgåtts med kändisar och varit på inneklubbar så väl som svartklubbar, arrangerat klubbar, samtalat med Nelson Mandela och Olof Palme, grundat och arrangerat Sveriges första hip-hop musikgala med svensk TV bevakning och utländsk press.

Jag har älskat, förlorat, blivit pappa, varit människa, tagit körkort, varit utomlands, fotograferat för kommersiella produkter, jobbat med radio, gjort remixer, medverkat på andras skivor – som varit världsframgångar, blivit dissad på skriva, haft ett eget nationellt promotion team, klippt videos, varit med och drivit Sveriges första nationella tidning för “urban” musik och kultur samt varit journalist för svenska och internationella tidningar, jobbat efter mina egna principer och moral, brutit mot min moral privat, varit gift, jobbat ideellt, designat några av Sveriges största företags webbsidor, grundat och drivit ett av Sveriges största vårdforum – som rekommenderats av sjukvården, gjort skivomslag, haft en av Sveriges största hip-hop skivsamlingar, haft utställning, medverkat i böcker, somnat hos tandläkaren, varit lokalordförande i politiskt ungdomsförbund, skrivit en bok, gjort en fotobok, haft föredrag runt om i Sverige bl.a på Bokmässan i Göteborg, gjort inslag till Sveriges Radio, fått texter publicerade i tidskrifter, jobbat som DJ på klubbar i Stockholm.

Dessutom så har jag jobbat på kontor och i butik samt med barn, ungdomar, vuxna och brukare på LSS boende. Jag har varit egen företagare och även haft anställningar hos Lantmäteriet, STF Ingenjörsutbildningar, Video Stop, Internet Media, En Trappa Upp, Bengt Lindroos Arkitektbyrå och Kommunen i både Stockholm och Uppsala.

Jobbat i fem år med en Mediastudio åt arbetsmarknadsförvaltningen där jag fokucerat på koppsspråk, profilfoton och videopresetationer och från sommaren 2021 så kommer jag även att ansvara för en foto/film/stream/ljud/musikstudio åt Stockholms Stad i ett ESF projekt för ungdomar 15-25 år.

Konstaterande

Jag har gjort, lyckats bra med och prövat på allt jag velat. Jag har aldrig haft ett behov av att gå längre än vad jag tagit mig, det har räckt med att sett att jag kunnat. Jag saknar inget. Jag har också gjort min beskärda del misstag, men har alltid gjort det med ett rent hjärta.

– Vad vill jag och vad har jag för mål kvar?

Ganska snabbt så kom jag på ett enda ord, ett ord som sammanfattade det jag vill göra på alla plan – både för mig själv och för andra.

“Lära”

Det handlar inte längre om vad jag kan ta, utan om allt som jag kan få

lära mig

av sånt som jag inte ens visste att jag saknade

Fotograf: Miko Lazic: Andreas B. Melin, Nelson Mandela, Ayo Ajaji, Slottsbacken, Stockholm 1991
Andreas Melin med Nelson Mandela och rapparen Ayo utanför Stockholms Slott. Fotograf: Miko Lazic
Kuvertet till min jobbansök för mitt nuvarande jobb inom Stockholms Stad.
Kuvertet till min jobbansök för mitt nuvarande jobb inom Stockholms Stad.