Webb extensions #1

Reading Time: 5 minutes

Observera att denna post är över ett år gammal.

Till sin webbläsare så kan man ha olika extensions – det vanligaste är nog en add-blocker på gott och ont.

Hjälp!

Men här är några andra som kan vara bra att ha.

CHROME

Mute Tab Shortcuts
Är det så att man t.ex. sitter och letar upp många olika saker, och behöver ha flikarna öppna , så kan det vara så frustrerande om man behöver starta om, och det då kommer ljud från 47 olika flikar samtidigt bara för att sidorna laddas om igen.
– Där är t.ex. Mute Tab Shortcuts riktigt bra att ha, då man med en enkel knapptryckning tysta alla sidor förutom den som man tittar på just nu:
https://chrome.google.com/webstore/detail/mute-tab-shortcuts/

OneTab
På tal om många flikar – det ÄR lätt hänt att om man surfar intensivt och letar lite brett – så kan det bli så att man plötsligt har en ohanterlig mängd flikar.
– Där hjälper OneTab till att göra om alla de tapparna till en enda sida med länkar. Både smidigt, men även behändigt om man t.ex. skall dela med sig 10+ länkar till någon
https://chrome.google.com/webstore/detail/onetab/

Balllon
En annan användbar sak – man surfar och hittar material som man vill presentera för de andra i ens team eller på ett möte… Man sparar ner dem… och sen kommer på att man lämnade datorn på jobbet, eller att man sparade dem på jobbets nätverk.
– Där kommer detta hjälpmedel in som gör att du med ett enkel klick kan spara bilden till ett vanligt OneDrive, Drive eller Dropbox konto – så att du kan komma åt den från vilken dator som helst sen:
https://chrome.google.com/webstore/detail/ballloon-for-chrome/

Papier
När man håller på med många olika flikar så kanske man ibland behöver anteckna saker från eller om dem. Visst kan man öppna sitt mail program och så och skriva det där – men detta är smidigare
– här får du möjligheten att använda en ny flik som ett anteckningsblad, och den sparar det samt att du har även möjligheten att använda det på kvällen med sitt natt läge, så att du inte blir bländad.
https://chrome.google.com/webstore/detail/papier/

Papper!

Prioritab
Det där med att hålla koll på vad man skall göra och och så vidare, ibland kan det vara lite tufft, men då det finns en app för det mesta, så finns det även extensions 😉
– Här kliver Prioritab in och visar vad du har planerat samt hur lång tid som gått av dagen eller månaden…
https://chrome.google.com/webstore/detail/prioritab/

Grammarly
Skriver man på engelska i jobbet, så brukar det betyda att man ändå har hyfsade grundläggande kunskaper – men då det inte är vårt första språk, så kan det lätt hänt bli att man blandar ihop två ord eller gör något grammatiskt misstag (och är det något som Internet älskar, så är det att hoppa på grammatiska fel).
– Där kommer denna behändiga extension in, som hjälper till att kolla så att de menar det som du säger och att allt ser korrekt ut.
https://chrome.google.com/webstore/detail/grammarly-spell-checker-g/

Printfriendly
Ibland så vill man skriva ut en webbsida lite senare, så man väljer att spara den som en PDF… I allt för många fall, så blir det att man får ett dokument på betydligt fler sidor än vad man behöver och det kan vara en sida med enbart en annans på och så vidare.
– Där kommer denna hjälpreda in – den ser till att skapa bort allt onödigt från sidan och du kan själv välja om du vill ta bort delar – det kan vara så att länkar till fler poster finns med, som du inte alls behöver och så vidare
https://chrome.google.com/webstore/detail/print-friendly-pdf/

Vänta

FIREFOX

Colorful Tabs
Sitter man ofta med många tabbar, så handlar det ofta om att man kanske ofta använder sig av flera sajter om och om igen. Man kanske har flera flikar från egna intranätet, och sen kollar man upp dem mot andra sidor.
– Där hjälper Colorful Tabs till med att se till att du faktiskt kan färglägga alla tabbar beroende på domän – så att t.ex. alla tabbar från intranätet är blå, de från en faktabank kanske röra och så vidare. Så att man snabbt och enklare kan minnas vilka tabbar som var vad:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/colorfultabs/

SilenceTab
Surfar man på Aftonbladet eller Youtube och använder sig av fikar, så är man mer än väl smärtsamt medveten om alla dessa videoklipp som automatiskt börjar spelas upp, när man bara öppnat länken i en ny flik för att inte missa den och tänkt läsa/se på den sen.
– Där är SilenceTab en räddande ängel, som låter dig öppna sidan i en ny flik – MEN den laddar inte in sidan innan du går in i just den fliken
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/open-link-in-silent-tab/

TabGrenade
Ett ton flikar att gå igenom och helst så skall du sammanställa dem till en lista åt en kollega – en mardröm!
– Där kliver TabGrenade in och med ett enda klick omvandlar alla dina tabbar till en enda sida med alla länkar – överskådligt och lätt att sammanställa!
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/tab-grenade/

Fokus
Titta här i den här text!”, ”Var??”, ”I det där stycket!”, ”Vilket av dem, jag ser inte…” INTE en helt ovanlig situation om man delar skärm med någon och vill visa upp ett stycke i t.ex. en text.
– Här är Fokus smidig om man sitter med någon och vill vara tydlig med vad det är som de skall läsa över ens axel – du markerar bara det området och resten av sidan blir genast mörkare – så att det blir enkelt och tydligt att se vilket stycka i en lång text du pratar om:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/fokus/

A-ha!

Sen har vi ett par tjänster som finns för webb, extensions och som appar – som verkligen är av stor nytta!

WEBB & APP

Fem sajter/tjänster som är i det närmaste ovärderliga:

Äntligen!

Pocket:
https://getpocket.com/
Pushbullet:
http://pushbullet.com/
Evernote:
http://www.evernote.com/
Trello:
https://trello.com/
Doodle:
http://doodle.com/sv/

Jaaaa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *