leta bilder och hitta andra bilder

Reading Time: 3 minutes

Jag håller på att hitta upphovspersonerna till alla de bilderna som jag har i min workshop – men det blir att jag hittar fler bilder användbara bilder – för att snabbare/enklare och tydligare kunna förklara olika poänger… 😊

Så här kan det gå till…

Jag sökte efter fotografen till denna bild: (det är inte så att ungdomarna är ointresserade av konsten, utan de använder museets interaktiva app för att höra musik från den tiden och läsa mer om själva konstnärens liv.)

foto: Gijsbert van der Wal, Rijksmuseummuseet i Amsterdam (2014)

och samtidigt trillade jag över denna:

2017 vs. 1916

Vilket fick mig att tänka på en variant av denna (som jag inte hittar igen – den är en mer traditionel serieteckning som visar folk som sitter med sina smartphones på en buss, och i bild två så visar man vad de verkligen gör på mobilen… Jag ska ha den någonstans, men kan inte hitta den just nu.):

Socialverklighet på 2000-talet

Men jag hittade denna som ändå visar lite av min poäng, att man faktiskt är med andra människor…

Faktisk socialverklighet på 2000-talet

Men det är ju så att vi idag reagerar på mobilerna och pratar om hur bättre det var förr…

   Men det är så som att det är mobilens form som får oss att reagera – för skulle mobilen vara formad som en tidning eller bok, skulle vi reagera då?

   Fast, säger kanske någon. De tittade man i när man var ensam förr, inte ute bland folk…

   Jorå… så var det 😉

foto: Stanley Kubrick, Museum of the City of New York
week in review bus readers // foto: Stanley Kubrick, Museum of the City of New York

Ovanstående är från 1940 och nedanstående är från 1914 resp 1912

Morning News // Francis Luis Mora, 1912
Subway riders in NYC // Francis Luis Mora, 1914

Varför är det OK att läsa nyheterna i en tidning som tar upp plats, som gör att man tränger in i folks privata svär och faktiskt är dåliga för miljon, kontra att läsa det på en mobil, där man samtidigt lätt kan kolla upp bakgrund och kanske få bild och ljud till det hela?

   Kan det vara så att förr så var det som man ser på bilderna mest vuxna män och affärsmän som läste nyheterna och därmed hade koll – men idag så har kids och kvinnor precis lika bra koll på nyheter via appar och webben på sin mobil – och det är där som skon klämmer?

Tåls att fundera på – vi har i många år sagt att information want’s to be free, men när den är fri så ser vi till att nervärdera den – eller så utnyttjar män situationen till att skapa sk. ”alternativ media” själva för att kunna kontrollera folk och styra dem så…

Om Andreas B. Melin

Digital kreatör med datakunskap sedan tidigt 80-tal inom programmering, webbutveckling, innehållskreation, design, musik, foto & video produktion, sociala medier, kurser, VR och AI. Har jobbat kommunikation och medieträning på alla sidor inom nyhet och nöjesindustrin; från webb till radio och TV samt film och tidning samt skivbolag i över 35 år, plus i över ett halvt decennium inom arbetsmarknadsförvaltningen med fokus på CV:n och kroppsspråk. Har en stor nyfikenhet för uttryck och nya möjligheter.

One comment on “leta bilder och hitta andra bilder

  1. Pingback: Rädsla | QUB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *