Hur kan du själv skapa underlaget för en videopresentation? [Post under arbete]

Att ha en videopresentation blir allt viktigare idag, speciellt då de kan hjälpa en inför skype och zoom möten, med att kunna se sig själv och förstå vad man känner – men inte syns och tvärt om. Dessutom så ger en videopresentation dig fördelen av att arbetsgivare faktiskt träffat dig innan – och du har kunnat styra ditt första intryck.

Nackdelen är att många lägger ner väldigt mycket tid på att välja kläder och skapa otroligt avancerade videos – till och med med sång och dansnummer – för att synas… Men hur blir det när du kommer på intervjun och behöver leva upp till det, eller efter två månader på jobbet – kommer de tycka att du är den där underbara personen som de såg och hör det talas om på videon, eller kommer de lätt besviket konstatera att du inte riktigt var sån?

Jag jobbar med att hjälpa folk att göra videopresentationer – speciellt dem som har ett tunt CV eller till och med anses vara språksvaga och stå en bit från arbetsmarknaden. Där har jag fått flera, gamla som unga, att faktiskt få jobb – just för att arbetsplatsen kände att personernas personlighet passade precis in på deras arbetsplats. Dessutom så har vi sett till att den följande personliga intervjun och tiden på jobbet är något som deras personlighet och närvaro växer i – istället för att krympa, eller att de måste kämpa för att upprätthålla bilden som de gav från början.

När covid-19 kom in i samhället, så kastades mycket om – och det var inte alltid möjligt för människor att komma och göra en video hos oss – så utifrån det har jag utvecklat denna metod där man kan skapa allt grovmaterial själv, och som jag sedan skulle kunna sätta ihop till en slutlig produkt. Allt utan att vi ens träffats.

Svaret på frågan: Hur/Var/Vad?

Vart skall man spela in den. Inte i badrummet, även om det kanske är där man känner att man lättast kan vara i fred.

Det är tre saker man skall tänka på: Bakgrund, ljus och ljud.

Låt oss börja med bakgrunden – den skall helst vara sk. ”lugn”, vilket innebär att det inte skall synas så mycket saker – så en helt ren vägg är utmärkt.

Eller så kan du spänna upp t.ex. ett lakan – vitt eller färgat, bakom dig. Men enklast är att hitta en vägg. Tänk på att den enbart behöver täcka upp till en centimeter utanför dina axlar på själva bilden.

Det man också skall tänka på är att man skall försöka ha minst en meter mellan bakgrunden och sig själv samt att se till att det inte faller någon skugga från en själv på den.

Ett knep för att se till att det inte faller skuggor från en själv på bakgrunden och att lyfta ut en själv från bakgrunden, är att använda sig av en lampa. Den kan du ställa bakom dig som du skymmer bakom din kropp.

Detta ger både bakgrunden ljus och skapar ett ljus runt dig.

Använd ljus för att rikta fokus till dig.

Sen så bör du försöka om du kan låta ljuset från ett fönster lysa upp ditt ansikte – men här är det viktigt att det INTE är så att solen lyser rakt på dig, utan att du just får det där mjuka ljuset som kommer från fönstret i sig.

Det viktiga är INTE att du har ljus, utan att du lyfter fram dig själv och formar ditt ansikte med det – så att det inte blir platt

Naturligt ljus från ett fönster är alltid bäst

Utöver ljuset från fönstret så kan du även ställa en lampa vid din vänstra sida. Den ser du till att den riktas mot sidan av ditt ansikte, men helst inte belyser bakgrunden (där kan man täcka för den delen av ljuset, genom att sätta en stol eller bok i vägen). I många fall så behöver du faktiskt inte ens en lampa för att lätta upp den mörka sidan – det kan räcka med ett vitt papper, eller vitt tyg, som du håller ganska nära – kom ihåg: Är det vita pappret/tygbiten bara ”utanför axeln”, så funkar det för detta!

Då har du ett huvudljus från fönstret, ett ljus som förstärker ditt ansikte och ett ljus som lyfter dig från bakgrunden.

Är det så att det är svårt att få till det med alla lampor, så gör så gott du kan och tänk bara på att det är du som skall synas och att ljuset skall inte vara för starkt.

Bra ljud är nästan viktigare än bra bild.

Sen har vi detta med ljudet. Har du trådlösa hörlurar som du stoppar in i örat, så är de helt utmärkta till att använda. För ju närmare munnen du har det som spelar in rösten desto bättre.

En annan variant är om du kan låna någon annans mobil, så att du har två, och sätta den andra upp och ner i en skjortficka eller om du kan placera den på ett bord , alternativt ha den i handen precis under brösthöjd.

Sen använder du den för att också spela in en video, men det gör inget om den filmar taket. Vi kommer enbart att använda ljudet från den.

En liten överkurs, är att du investerar i en sk. liten mygga – dvs ev mikrofon som du kopplar till mobilen och fästen på kläderna. De finns från ca 50-300kr (och uppåt), är det så att du har en iPhone, så kan du tyvärr behöva en Adapter för ”3,5mm till Lightning” för de billigaste varianterna eller en ”USB-C till 3,5mm” om du har en nyare Android.

Prisjakt: Mygg Mikrofon
http://bit.ly/3e1o8ju
Prisjakt: Adapter 3,5mm till Lightning
http://bit.ly/3kMTlZ1
Prisjakt: Adapter USB-C till 3,5mm
http://bit.ly/3kEjx80

Men har du ingen av dessa möjligheter, så går det självklart att använda sig av mobilen som du spelar in videon med, och här kommer vi då till det viktiga – då får inte stå för långt ifrån kameran.

Ha kameran i liggande format och placera den på ett sånt avstånd att att du har en halv centimeter mellan ditt huvud och videons överkant. Undersidan av bilden är sedan ungefär vid dina armhålor – detta brukar vara på ungefär en meters avstånd, eller lite drygt en armlängd.

Detta gör att även ljudet kan bli bra direkt på filmen.

Se till att mobilen är uppe i ansiktshöjd och inte över/under samt att den är rak.

Hur spelar man in allt på video?

Nu kommer vi till inspelningen och där handlar det om vilken app man skall använda, vad man skall säga och hur man skall agera.

När det kommer till app, så brukar jag alltid tipsa om BigVU – speciellt om man har ett manus som man vill hålla sig till och känner sig osäker. Är det så att du känner dig trygg med allt, så brukar jag tipsa om en annan app som heter Horizon, som ser till att bilden alltid är horisontell, även om kameran råkar stå lite snett.
Android: http://bit.ly/2Ozm18Y
iPhone: https://apple.co/38aZRBM

Kör du med manuella inställningar , så är det dessa som du bör ha: 1080p och 60fps, eller högre.

Med BigVu så får du en teleprompter direkt på skärmen. Du kommer alltså att kunna se texten rulla på skärmen, så att du kan läsa innantill – men på det slutliga resultatet så syns inte texten.
Android: http://bit.ly/2Sd28a9
iPhone: https://apple.co/2OxLOOX

När det kommer till texten, så kan du tänka på två saker – ha ett extra radbryt där du vill ha en paus och när det kommer till orden – skriv så som du uttalar det, ingen ser ju om du stavat fel – men du slipper hänga upp dig på att minnas hur något skall stavas… Sen kan du t.ex. också skriva något ord med enbart versaler/stora bokstäver, om du vill lägga extra tyngd på det.

Lägg även in texten tre gånger efter varandra – så när du väl startar inspelningen så får du tre tagningar och möjligheten att en av dem faktiskt blev bra är stor samt om man vill så kanske man kan ta delar från de olika tagningarna.

Med BigVu så är det lätt att titta på skärmen, men tänk på att texten ligger på samma sida som kameran är på – och använder du inte BigVu, så klipp gärna ut en bit vitt papper med hål i för kameran, för det är så att våra ögon drar sig automatiskt till ljusare saker – och på detta sätt blir det att du får det enklare att titta ”rakt-in-i-kameran”.

Här kan man också försöka fästa blicken INTE på själva kameran, utan ca en halvmeter bakom den – för vanligen sitter betraktaren så långt i från filmen när de tittar på den, och då blir känslan av att du tittar på dem ännu starkare.

Så vad skall du säga?

Hur presenterar man sig själv enklast och bäst?

Först är det ju alltid bra att presentera sig, vilket man kan göra genom att säga ”Hej, jag heter xxxx, är yy år och bor i zzzzz.”. Där är det viktiga att man enbart säger sitt förnamn och tänker på att uttala det tydligt – alltså inte för snabbt eller slarvigt. Det kan vara oerhört värdefullt om mottagaren förstår hur ditt namn uttalas om du har någon annorlunda stavning eller ett namn som är ovanligt för mottagaren.

Man kan även börja med en fråga: ”Är kundbemötande viktigt för er? I så fall, så kan jag, xxxxx, verkligen hjälpa er med att se till att hålla den nivån uppe. Hej, jag är yy år och bor i zzzzz.

Man kan även vara väldigt formell, genom att säga ”Mitt namn är xxxxx xxxxxxx, bor i zzzzzz och är yy år.

Kort kan man säga att inledningen består av att du presenterar ditt förnamn, ev. ålder och vart du bor.

Där efter så berätta något som du brinner för – det kan vara något du gjort, vill göra eller vad som helst – men försök att hålla det relevant för jobbet du söker. Kom ihåg att det INTE betyder att om du söker jobb som städare, att du måste säga något om städning – utan det kan handla om att du är noggrann med saker, att du är observant eller något sånt.

Det är i denna del som du visar din personlighet. Tänk också på här vad som är viktigt. Söker du något med barn eller lärande, så kan en pedagogisk känsla vara viktig, är det att sälja och möta kunder, så kanske ett varmt leende är viktigt (tänk på att inte ”spela över” och är det så att du kanske söker jobb som väktare eller liknande – så kan det vara bra att visa pondus tillsammans med en mjukhet.

Sen så avslutar du med vad som brukar kallas för CTA, som står för Call-to-Action, och betyder kort: En uppmaning till att de skall göra något.

En enkel variant på det är, ”Tycker du att detta låter intressant, och vill veta mer om vad jag kan erbjuda? kontakta mig!

fortsättning följer 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *