Webbsidor #1

Lästid: 4 minuter

0:00


Några coola sidor

Blick

Ibland så behöver man ju fylla något med text, där är denna sida fantastisk som en “Lorem ipsum” generator med många olika stilar och du kan välja hur många ord eller tecken det skall vara, samt i hur många paragrafer.
http://www.blindtextgenerator.com/lorem-ipsum

Detta är en variant på det – här är det ingen nonses text, utan den får din text att verkligen se handskriven ut (tyvärr inga svenska tecken)
http://www.cs.toronto.edu/~graves/handwriting.cgi
En annan text variant som är sjukt intressant och bra ur design synvinkel – hur många gånger störer man inte på en text som man kanske skall kopiera, men man vet inte vilket typsnitt eller storlek det är och man har inte ork, tid eller lust att gå in i sajtens css för att leta reda på det
http://www.fontface.ninja/

Vill man leka med bokstäver och grafik, så är denna sida också en bra plats att stanna till vid, då den bygger ihop orden ev kvadratiska bilder föreställande de olika bokstäverna
http://typetodesign.com/

Toppen

Här är ett annat tips som är extremt nyttigt och behändigt när man skall visa exempel på något från en sida – men samtidigt så skall man vara medveten vad det innebär och att det endast går att använda som exempel eller medvetet skojiga saker.

När du är inne på en sida – om det är Facebook eller vad det än är, så kan du höger klicka och välja “Inspect Element” – i tutan som du får upp så kan du ändra texten som syns på sidan och en direkt bild av det – som du kan spara med printscreen eller ett urklippsprogram. Detta är t.ex. Användbart om man skulle behöva visa på hur en konversation på Facebook skulle kunnat sett ut eller liknande.

Tänkvärt

Här är några till mer allmänna och generella sidor som kan vara värt att tipsa om till folk – även om de flesta nog har koll på någon av dem.

Användbara webbtjänster

Nätet är bra på många sätt, utöver att sprida näthat eller grunda sin fakta på wikipedia…

Här har jag satt ihop en liten och enkel lista över såna webbtjänster som jag själv av och till utnyttjar….

Tack!

Slå ihop och konvertera filer till PDF
– Bra att ha om man t.ex. inte vill skicka worddokument som andra kan ändra i.
https://online2pdf.com/

Komprimera storleken på en PDF
– Ibland kan PDF filer vara väldigt stora och svåra att skicka via t.ex. mail, så kan man ofta komprimera dem så att de blir mindre i storlek och går enklare samt snabbare och dela via digitala kanaler.
http://smallpdf.com/compress-pdf

Göra enklare webbadresser
– Ibland kan man ha en väldigt lång adress att dela, då kan det vara smidigare att kunna förkorta den. En fördel är även att du kan se hur många som gått in via din länk också.
https://goo.gl/

Skapa egna QR-Koder
– Länkar är bra att dela med sig av, men ibland när man skriver ut dem, så kan det bli svårt för folk att skriva rätt och de kan ta väldig plats – då kan man göra om dem till en QR-Kod som sedan scannas in via mobilen och tar personen direkt till den länkade sidan
https://qrcode.littleidiot.be/

Wow!

Översättning
– Det blir inte alltid helt korrekt rent språkligt, men det kan hjälpa en att både förstå texter på annat språk samt förmedla texter till annat språk – funkar även utmärkt som stavningskontroll
https://translate.google.com/

Bildsökning
– Kan användas för att hitta liknande eller bättre kopior av en bild man har – eller för att kontrollera vart en bild återfinns på för fler ställen (Bra att ha vid källkritik). Klicka på ikonen för en kamera till höger om adressfältet för att ladda upp bilden du vill kontrollera.
https://images.google.com/

Växelkurser
– ibland så kommer man över saker som man behöver köpa in, men där priset anges i annat än kronor, då kan man kolla upp de aktuella kurserna och vad det blir i svenska kronor här – eller om man vill berätta för någon vad ett svenskt pris blir i en annan valuta.
http://www.valuta.se/

Procent och andra uträkningar
– Det där med procentsatser är både enkelt och lika enkelt att göra slarvfel med, så det kan vara skönt att snabbt kunna kolla upp hur/vad och så vidare. Här finns även flera kalkylatorer – som att t.ex. räkna ut hur många dagar det är till ett visst tillfälle, hur många ord eller tecken det är i en text och så vidare.
http://www.kalkyleramera.se/vardag/procent

Bottna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *