Mojo II

Reading Time: 3 minutes

Yes. Snart är det den stora dagen. Början på din filmkarriär! 

Fast, det är en del saker att göra innan.

För självklart så har du kontaktat dem som skall filmas och platsen..

Men har du sagt till om att de skall se till att ha det som de vill visa upp på plats? Har du själv varit där snabbt för att se så att det finns lediga elkontakter om du behöver det, att det inte är någon stor fläkt i rummet, att det inte är lyhört samt att insynen är begränsad för den du skall filmas skydd och trygghet? 

Har du laddat alla batterier, kontrollerat minneskort, sett till att alla sladdar är med???

Samt en sak som kan vara så frustrerande när det sker….

Nämligen se till att du har startat upp kameran eller annan utrustning som t.ex. telefon och de appar du skall använda, innan du ger dig av!

– För det kan med viss utrustning vara så att det har kommit en uppdatering som man måste installera innan man kan använda utrustningen – och är det en större uppdatering och du ej har tillgång till wi-fi – så kan det bli en extremt jobbig stund.

Du kan inte ana hur vanligt det är med att man missar såna enkla saker. 

Sen en fördel som sagt, med att varit på plats en gång innan det är främst så att du skall kunna se förutsättningarna – du kanske ser ett bättre rum och mer intressanta saker som de inte tänkt på – men ta inte förgives att de sakerna finns på plats även nästa gång eller något sånt – fråga och påpeka vad du kan/vill använda. 

Du kan till och med använda tiden till att gå runt i området utanför, för det kanske finns en bra plats för ett utomhus porträtt, eller kanske en snygg vinkel för att filma en sekvens över stället för att redovisa platsen. 
 
Här är en enkel checklista att ha till hands när man förbereder sig. 

Har du Kontrollerat:
…att alla är meddelade att du skall filma/foto?
…att personer/saker kommer vara på plats?
…att det finns rum/plats/utrymme att fota/filma i?
…hur ljud och ljus är i rummet?
…att det finns lediga kontakter om du behöver?
…att alla batterier är laddade?

Har du Packat:
Kontrollerat Kamera/appar (eventuella uppdateringar)
Packat/kontrollerat sladdar/el-aggregat
Rensat/kontrollerat minneskort
Laddat/kontrollerat batterier (igen!)

Pre-Checklist #1

En överkurs kan vara att om tiden för inspelning inte är bestämd och det finns flexibilitet. Åk dit själv och ta med en app som t.ex. Sun Surveyor – för att se hur ljuset faller och vid vilka tidpunkter. Det kan t.ex. vara att en entré är i skugga ljus nu, men bara om en månad så letar sig solen fram till den. 

Detta kan vara perfekt för bilder man vill ta med solen/ljuset precis under/mellan/över något – då du kan ta reda på precis vilken dag och tid som ljuset kommer att komma från ett specifikt håll!

SUN SURVEROR Lite

Om Andreas B. Melin

Digital kreatör med datakunskap sedan tidigt 80-tal inom programmering, webbutveckling, innehållskreation, design, musik, foto & video produktion, sociala medier, kurser, VR och AI. Har jobbat kommunikation och medieträning på alla sidor inom nyhet och nöjesindustrin; från webb till radio och TV samt film och tidning samt skivbolag i över 35 år, plus i över ett halvt decennium inom arbetsmarknadsförvaltningen med fokus på CV:n och kroppsspråk. Har en stor nyfikenhet för uttryck och nya möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *