ChatGPT CV

Reading Time: 4 minutes

Låt oss titta på ChatGPT.

Det är så enkelt att tro och tänka att ChatGPT skall fixa allt arbete åt dig och hur bra och enkelt det gör livet för dig.

Men är det verkligen så?

Låt oss titta in på ett exempel kring att skapa din CV, Resum´´e och personliga brev genom den.

Personliga brevet handlar till stor del om huruvida man förstått företagets behov och om man har några överföringsbara kompetenser samt mjuka värden som går i linje med företagets vision, värdegrund och målsättning.

Så hur blir det med enkla standardlösningar och till och med AI stöd där – speglar det individen och har du som person förstått syftet och målen för företaget?

Därav anser många ledande rekryterare att både gjort och personligt brev spelat ut sin roll – och kallar istället till grupp eller videointervjuer. Och du kommer ett annat problem – hur klarar man det om man är introvert, digital och har fått hjälp av en AI att beskriva varför man är värdefull – vad händer med självkänslan i det ögonblicket?

När det kommer till teknik, så är det ofta två läger – de som inte kan den, och INTE ser dess möjligheter.

ChatGPT i praktiken för att synas rent konkret.

Så utöver att t.ex. optimera texten för rekryteringssystem, typ det amerikanska systemet ATS, genom att se till att de keywords, buzzwords som ofta efterfrågas samt se till att det finns ord som lyfter din möjlighet att synas – Genom att du skriver en prompt utifrån din erfarenhet och vad du kan.

Kan den göra mer?

Kom ihåg – att ChatGPT handlar INTE om att skapa din CV, utan om att ge dig möjligheter att se hur DU skall kunna skriva, bara så att du får en idé. Sen till det så kan du lägga till ditt personliga och din egen erfarenhet.

Fråga om hjälp istället för att söka efter svar.

Det som är så synd, är att så många tror och vill använda system för att göra saker åt dem. Det var samma sak när DTP blev tillgängligt genom Microsoft – alla trodde att de var designers och ja, vi ser det är idag i trycksaker med typsnitter Comic Sans som WordArt i regnbågens färger, när någon vill göra något speciellt.

Använd systemet och tekniken för att ställa frågorna, som hjälper dig att själv skapa svaren.

Efter det kan du t.ex. få dig en idé om hur man kan vidare – genom att säga “ge mig dagens hetaste information utifrån denna grund“.

– Just detta är ChatGPT’s styrka, du kan nämligen be den att utveckla texter utifrån det som du redan har känt ok.

Prompt: Använd samma template, men inkludera även….

Styrkan i detta är att du kan se att – oj, jag vet att jag kan det, men är det en sak att lägga till mitt CV?!

Kom ihåg att när du ber om ett annorlunda förslag, så hämtar den från hela världens info.

En annan sak som kan vara bra att komma ihåg, är att ChatGPT kommer ihåg och kan referera till allt i den “konversation” som ni har för stunden – så du kan be den slå ihop olika saker av vad den presenterat för dig.

ChatGPT kan vara ett ypperligt verktyg för att t.ex. mata in vilken kompetens man har och sen få det sammanfattat i ett bättre flöde, men vad händer där om man redan från början skarvar lite eller missar lite, och sen gör AI:n sin grej ovan på det. Det kan lätt bli som en viskningslek – som tyvärr enbart består av en person, och den inte vet vad den sagt och menat själv när någon annan upprepar vad de ser och läser.

Så, hur skulle man kunna använda ChatGPT till annat att ställa frågor och få svar?

Tänker vi i jobbsammanhang, skulle det kunna vara så enkelt att få den att ge dig frågor istället!

Istället för att fråga direkt om vad man skall säga för att få ett visst jobb, så kan man fråga så basic som vilka frågor den arbetsgivaren skulle ställa en själv, eller att man mer specifikt från sin CV och personligt brev, vad kommer arbetsgivaren fråga om kring det…

Just så att man skapar sina egna svar, men inte blir ställd av någon fråga

Samt att ha den till hjälp för att sammanfatta längre texter och presentationer som man har – just för en sammanfattning eller kanske ett ak. teaser reel, om man just har svårt att hålla sig själv kort.

  • Att dina egna ord används eller att du själv använder dina ord.

Teknik är teknik. Oavsett om den är manuell eller artificiell. Du kan sätta någon utan körkort bakom en långtradare, men inget företag gör det och ingen person väljer det (?). Vi måste ta till oss tänker att det är samma sak i en digital värld, på precis samma sätt som vi tillslut börjar förstå att trots att du kan vara anonym på nätet – så kan det som du skriver komma att kunna spåras till dig och du får stå ansvarig för något du inte tänkt komma ut… vare sig det är åsikt, dickpic, nudes, eller vad än du delar med dig digitalt…

Men trots att om ofta säger, en gång på nätet – alltid på nätet, så är det tyvärr inte så med digitala jobb o h referenser, då företag o h tjänster kan stänga ner sina plattformar och i stort sett plocka bort hela din CV och alla referenser…

Tänk efter. Om nätet dog om en timme. Vilka referenser, jobb, och material skulle du analogt kunna redovisa till?

  • Spara ner sidor, ta skärmdumpar etc. För även om internet archive finns, så kan de lätt missa just det viktiga för dig genom att indexera fel år och helt missa just dina insatser.

Tänk även på detta just när det gäller sitt CV, Resume, personliga brev och allmänna kunskap – Ja, det är lätt att använda sig av AI för att få fram en text som visar allt det – men sen när du väl skall presetera, kommer du kunna det – och skall du sen även söka dig vidare till andra jobb – hur kommer dina referenser vara, om du inte levt upp till vad en AI tagit fram om dig?

Det är skillnad på teknik och männsklighet, det artificiella och verkligheten – även om de alla kan ha nytta av varandra.

Kom ihåg det.

Om Andreas B. Melin

Digital kreatör med datakunskap sedan tidigt 80-tal inom programmering, webbutveckling, innehållskreation, design, musik, foto & video produktion, sociala medier, kurser, VR och AI. Har jobbat kommunikation och medieträning på alla sidor inom nyhet och nöjesindustrin; från webb till radio och TV samt film och tidning samt skivbolag i över 35 år, plus i över ett halvt decennium inom arbetsmarknadsförvaltningen med fokus på CV:n och kroppsspråk. Har en stor nyfikenhet för uttryck och nya möjligheter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *